Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RESA: Än lockar Egyptens pyramider

Annons
Vid sidan av vägen där den lilla taxinputtrar fram med arabisk musik ur de spruckna högtalarnafinns ett djupt dike som lokalbefolkningen ogenerat användersom soptipp.

Där ligger allsköns otyg, det ena snuskigare ändet andra.

På bägge sidor kantas gatan av fallfärdigaruckel, fungerande som bostäder åt de fattigaste. Tvätthänger på tork, omöjligen särskilt mycketrenare med tanke på den smutsiga luften.

Men allt detta är inget man tänker på, föröver de små husen tornar Cheopspyramiden upp sig. Majestätisk.Väldig. Ofattbar.

Att för första gången åka upp mot Gizaplatånhalvannan mil utanför Kairo är en högst sällsamupplevelse, det är svårt att förstå vaddet är jag ser och att jag verkligen ser det.

De tre pyramiderna, med den genom alla tider ständigtvakande sfinxen framför sig, var anledningen till att resangick till Egypten.

En önskan att se dem - och närvara vid kvällensljus- och ljudspel - hade funnits där länge.

Redan dagen efter ankomst till den med svenska resebyråersmått mätt nya semesterorten Hurghada vid Rödahavskustenblev drömmen verklighet.

Fin ljusshow

Det är således mörkt när viåker den sista biten på Pyramids Road och de tre monumentenruvar i skuggorna. Ljusshowen, nu för tiden upphottad medlasereffekter, är ingenting man bör missa - men detvar precis vad alla i vår busslast gjorde utom vi.

Pyramiderna blir aldrig så gåtfulla som vid dennaföreställning. I ljusskenet syns inte att tidens tandnaggat dem i kanten - och sfinxen berättar sin historia föross medan man ryser en smula, och det beror inte bara påatt ökenklimatet gör kvällarna småkyligai februari.

Ett besök i dagsljus är en annan sak. Redan tidigtpå morgonen rullar turistbussarna in på parkeringenoch hinner det gå tio sekunder innan försäljarnakommer är de antingen inte riktigt vakna eller så ärdet ni som är duktiga på att hålla er undan.

- Postcard, monsieur?

- Where you from, sir? Sweden? Aha, "Hur maaar du?"...

Många är de som vill få dig upp påkamelryggen för att bli plåtad och kanske ta en tur,och skulle du acceptera så betala inte mer än 15 spännför det även om araben vid tömmarna försökermångla till sig mera.

Allt detta till trots, pyramiderna är kanske det mestenastående man kan bese så alla irritationsmomentär värda sitt pris.

Spännande taxiresa

Om man av någon outgrundlig anledning skullevara totalt ointresserad av det enda av världens sju underverkfrån antiken som fortfarande finns kvar, så ären taxiresa genom Kairo en oförglömlig upplevelse baraden.

Inte en enda bil i den överbefolkade och nedlortade världsstadensaknar bucklor. De allra flesta saknar däremot backspeglar,bortkörda efter en typ av filkörning som svenska trafiklärareskulle svimma av.

Kanske inget för den räddhågsne att ge sigut i.

Nåja, lutar man bara sig tillbaka, tar ett djupt andetagoch låter föraren sköta sitt går det bra.Vi tog oss till pyramiderna och tillbaka med livet i behåll.

I Kairo borde man egentligen stanna mer än ett par dagar,det blir ett fasligt flängande för att hinna med allt.Betänk då att det även arrangeras endagsturerhit - ingen bra idé.

Se Tutanchamons

Stressen märks tydligast på egyptiskamuseet, där mycket ska ses på lite tid. Har ni ontom den? Skippa allt annat och koncentrera er på Tutanchamonsskatter och det kungliga mumierummet där man för enfemtilapp kan betrakta några av de mäktigaste faraonerna,bland annat den store Ramses II.

Egypten har genom alla tider lockat med sin sol och sin fantastiskaoch ojämförbara historia.

Terroristattack

Men i november 1997 drabbades den för landetså betydelsefulla turismen av en rejäl knockout, genomterrorattacken vid ett av templen kring staden Luxor.

Detta var den värsta av flera terrordåd mot turisteri landet - men tack och lov det senaste. Under tre år haringet mer inträffat och Egypten börjar hämta sigigen.

Nya hårda säkerhetsföreskrifter gäller,på direkt order från president Mubarak.

Ständiga kontroller vid alla de stora turistattraktionernafår man räkna med - och bussresorna från Hurghadatill både Kairo och Luxor går via konvojkörninggenom öken - och bergspartierna.

Vi kände oss trygga under vår vistelse där,och turistpolisen med sina automatvapen var det enda som påmindeom den tragiska händelsen vid drottning Hatschepsuts tempel.

Storslaget gravområde

Besöken i Kairo och Luxor, med sina gamla faraotempeloch det storslagna gravområdet i Konungarnas dal, ärkryddan som gör en semester i Egypten till något väldigtsvåröverträffat - och det vore synd om någonkänner sig avskräckt från att åka dit.

Kairo - Afrikas största stad där modernt möterantikt i en märklig symbios, minareterna och moskéernaslåss om utrymme med lyxhotellen, kostymer blandas med slöjor.

Luxor - en frodig stad som vilar i grönska vid Nilensbördigaste område, gator där bilar trängsmed åsnekärror lastade med sockerrör och de typiskahästdroskorna som alltid är redo att ta turister tillLuxor- eller Karnaktemplet.

Ta minst en tvådagarsresa till bägge ställena,njut av atmosfären men var beredd på hektiska dygnsom inte direkt ger den där semestervilan ni längtatefter.

Dykparadis

Slappa och sola får ni ändå chansenatt göra i Hurghada.

Drygt 50 mil från Kairo och cirka 30 mil frånLuxor ligger ett av Röda Havets stora dykparadis. Men Hurghadaär inte bara till glädje för de som trivs bästunder vattnet. Här har byggts och byggs fortfarande storahotellkomplex längs kusten där allt finns - rejälttilltagna och mycket välvårdade trädgårdar,flera restauranger, bank, poolområden, gym. Och det behövsför utanför hotellen är Hurghada mest en raksträckasom kantas av öken och berg, öken och berg och litemera öken och berg.

Downtown är ökänt och vi skippade det helt.Ingen ojade sig över att vi missat nåt, någotsom annars är vanligt.

Hurghada är en plats för rekreation och avslappning,något nöjesliv förutom de shower som hotellenofta anordnar existerar inte. De som vill ha nåt i stilmed Kos eller Cypern bör således inte ens övervägadetta resmål.

Inget alkoholförbud

Annars märker man inte så mycket av attEgypten är ett muslimskt land. Visst väcktes man avböneutroparen klockan fem på morgonen i Luxor och,jodå, kött från gris är det ont om.

Men alkohol serveras överallt på hotellen, ölkan köpas på de små livsmedelsaffärernaoch det finns taxfreebutiker som, tvärtemot vad reglernasäger (turister måste handla under de första 24timmarna efter ankomst), säljer varor till er under helavistelsen.

På ett enda ställe, ett hotell i Kairo, serveradesdet inte alkohol. Därför kan jag utfärda dennavarning för egyptisk alkoholfri öl.

Magproblem

Apropå varningar så har man sällanfått så många angående magproblem somnär det stod Egypten på biljetten. Men för ossräckte det med att ta det drickbara vaccinet Dukoral, undvikakranvatten, kalla sallader och såser för att klarasig från knip och andra otrevligheter.

Flera resenärer blev dock betydligt sjukare såvisst är det befogat att ta en funderare på vad manstoppar i sig.

Maten på hotellen är helt okej, middagsbufféingår ofta i priset och det är lätt att ätasig mätt. Åtminstone i början. Mot slutet finnsen tendens till att buffén blir för enformig, manlängtar efter svenskt igen och sätter sig motvilligttill bords.

Men i både Kairo och Luxor finns räddningen.

Att sitta på McDonalds och trycka i sig en Big Mac samtidigtsom man genom fönstret blickar ut mot Luxortemplets pelare,byggt runt år1400 före Kristus - det känns somkulturkrock i ordets rätta bemärkelse.

Mer läsning

Annons