Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RESA: Gotska Sandön minne för livet

Annons
Milsvida stränder. Sand, sand sålångt man ser. Och ofta flera kilometer strand helt fördig själv.

Det kan man uppleva på Gotska Sandön, nationalparkoch Östersjöns mest otillgängliga ö. En resadit är den andra aldrig lik men garanterat alltid ett äventyr.

Turisterna blir fler, men får inte bli för många.Knappt 200 besökare per dygn är max. Sandön skötsav Naturvårdsverket året om. Två av fyra tillsynsmänär på ön samtidigt. På sommaren finns ocksålägervärdar som tar hand om besökare och ser tillatt de uppför sig anständigt.

Naturen är extremt känslig med ett tunt lager avmarktäckning ovanpå sanden. Det gäller att följade vägar och stigar som finns, eller gå längsstranden. Rök- och eldförbudet är strikt.

Snustorrt

Grilla kan man vid lämplig väderlek ochvindriktning få göra på stranden, men bara eftertillstånd från tillsynsmännen. Två storaskogsbränder har drabbat ön på 1900-talet. Förkolnadeträdstammar vittnar om vad som kan hända på densnustorra ön om elden kommer lös. Här finns ingavattendrag, inte ens en myr.

Just avsaknaden av vatten gör att djurlivet är mycketbegränsat. De enda däggdjur som lever på önär harar. Fågellivet däremot är mer varierat.En av karaktärsfåglarna för ön är störrekorsnäbb som håller till i lövträden i fyrbynoch på de ängen som finns på ön.

Fåröborna och rospiggarna hade en gång Sandönsom mål för sina säljakter. Då kunde detbli blodiga strider när de drabbade samman. På 1700-taletbörjade folk bosätta sig på ön. Vem har intesett teveserien om vrakplundraren Gottberg, han som lurade skeppi kvav och räddade besättningarna för att sedanskjuta dem i sin lada (den finns kvar i restaurerat skick).

Järnväg på ön

I slutet av 1800-talet fanns både varv ochjärnväg på ön. Det finner man inga spårav i dag under promenaderna på stigarna till de olika sevärdheternapå ön.

Men barn gick i skolan i fyrbyn till i början av 1960-talet.

Gävlebon Göran Gustafsson gick sina förstasju skolår på Sandön och finns på flerabilder i utställningen som numera finns i Naturumet i föredetta skolan i fyrbyn.

Han återvänder gärna till ön påsemestrarna och är som så många andra öälskaremedlem i Sandöns hembygdsförening.

- Härligare plats finns inte, säger han.

Men han kan också berätta om hur tufft det kanvara att bo på ön när vinterstormarna viner ochnär transporterna med mat och andra förnödenheteruteblir.

Vädret styr

Som besökare på ön är man utlämnadtill vädret på ett helt annat sätt än i vardagen.Turbåtens tidtabell är aldrig att lita på. Ochblåser det för mycket, ja då är det baraatt snällt vänta en dag eller två till dess vädergudarnablir vänligare till sinnes. Göran Gustafsson och hansfamilj fick förra sommaren en extra dag på önpå grund av för hårt väder.

Själva kom vi hem på rätt dag men flera timmarförsenade. Turbåten Madam af Gotska Sandön kundepå grund av vindriktningen bara lägga till påöns södra sida. Det betydde tio kilometers promenadföljt av läktring. Det betyder att gods och folk tasombord med gummibåtar.

Nollåttor och pelikaner

Det är inte enbart "nollåttor, grönsakeroch pelikaner" som lockas till Gotska Sandön. Klassificeringenär gjord av en av tillsynsmännen och ska tolkas somstockholmare, naturälskare och fågelskådare.Men dessa grupper dominerar.

I fyrbyns gamla snickarbod finns numera en komplett konferenslokalmed video och alla andra tänkbara finesser för tolvpersoner.

Man kan fundera över vilka som ska konferera pådenna plats. Om man nu inte har tillgång till helikopterförstås. Det har kanske de som väljer en såavskild och av den anledningen också så exklusiv platsatt vara på.

Präster i kö

Några gånger varje vecka ordnas fyrvisningi den inklädda och nyrenoverade Heidenstamsfyren. Varje kvälli veckan under semesterperioden är det kvällsandakti det lilla kapellet. Prästerna köar för att fåtjänstgöra på Sandön.

Ett besök på Gotska Sandön är ett minneför livet! Att vandra längs stränderna eller påstigarna i de magra tallskogarna, bara finnas till och att kastasig ut i vågorna är något alldeles extra. Specielltnär vattnet håller 21-22 grader dag efter dag som detvar sommaren 1999.

Mer läsning

Annons