Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resevaccin kan hotas av influensan

/

Planerar du en utlandsresa i höst som kräver vaccinering? Passa på redan nu, för när massvaccinationen mot den nya influensan drar i gång kan trycket på vårdinrättningarna bli för stort.

Annons

– Vårdcentralerna kommer nog inte att ha tid, utan man kommer att behöva hänvisa till privata vaccinationscentraler. Vi vet ännu inte hur stort deras deltagande blir i kampanjen mot influensan, men det kan bli svårare att få tid, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare vid Stockholms läns landsting.
Smittskyddsinstitutet uppmanar de som tänker resa utomlands under hösten att planera resevaccinationen, mot exempelvis gulsot eller malaria, i god tid eftersom vården och vaccinationsmottagningarna kommer att vara hårt belastade.
Det skadar heller inte att vara ute i god tid, de som behöver resevaccin senare i vinter kan i många fall göra det redan nu.
– Som tur är så har resevaccinationerna så lång hållbarhet, så om jag tar sprutan nu eller två veckor innan avresa spelar i praktiken ingen roll, och då är det listigt att göra det nu så att man säkert får sin vaccination, säger smittskyddsläkare Per-Erik Åbom till TV4 Jönköping.
Wasa Vaccin i Stockholm har inte märkt av att fler är ute i extra god tid med sin resevaccination. Som privat aktör vet man ännu inte i vilken mån som mottagningen kommer att delta i höstens influensavaccinering, utan väntar på besked.
– Det är svårt att säga hur det kommer att bli men ingen kommer att avvisas. Då får vi se till att sätta in resurser så att vi kan ta hand om alla, även de som inte ska vaccineras mot influensan, säger verksamhetschef Lola Kinnman.

Mer läsning

Annons