Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resistenta bakterier oroar läkare

/

Spridningen av antibiotikaresistenta bakterier fortsätter att öka. I Gävleborg upptäcktes i fjol 152 fall. Många av patienterna har smittats utomlands.

Annons

Bakterier som är motståndskraftiga mot antibiotika blir ett allt större problem i världen. Främst är det en typ av tarmbakterier, så kallade ESBL-bildande bakterier, och meticillinresistenta stafylokocker, MRSA, som fått spridning.

I Gävleborg är det ESBL-spridningen som är störst och som ökar snabbast. På fyra år har antalet fall mer än fördubblats i länet.

– Bakterien kan bland annat orsaka urinvägsinfektion och det är ofta i samband med behandling av sådan som fallen upptäcks, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Gävleborg.

De flesta patienter smittas av ESBL utomlands. Indien, Thailand och Egypten är tre högriskländer. Ännu så länge går det att hitta antibiotika som biter på dessa bakterier i Sverige. Men frågan är hur länge.

Den allvarligaste typen av ESBL-producerande bakterier kallas ESBL Carda och är i det närmaste helt omöjlig att behandla även med de bredaste antibiotikapreparaten. Hittills har ingen insjuknat i sådan infektion i Sverige. Däremot har en spridning av bakterien upptäckts och det talar för att det bara är en tidsfråga innan någon drabbas även här, befarar Signar Mäkitalo.

– Det är ett skrämmande framtidsperspektiv, säger han.

Landstinget arbetar hårt med att minska antibiotikaförskrivningen och få personalen att följa de hygienrutiner som finns. Det är de metoder som står till buds för att stävja spridningen av antibiotikaresistenta bakterier inom sjukvården, menar Signar Mäkitalo.

Som privatperson är det svårt att skydda sig om man reser till länder med stor ESBL-spridning.

– Men om man är noga med att tvätta sina egna händer har man i alla fall gjort vad man själv kan, säger Signar Mäkitalo.

Mer läsning

Annons