Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RESOR: Djärva former restes ur Rotterdams ruiner

Annons
Även om Sverige inte går till finali EM i fotboll i sommar finns det ändå stor anledningatt besöka Rotterdam.

Rotterdam är en stad med intressant arkitektur, god matoch många utflyktsmål och sevärdheter. I Rotterdamfår svenskarna se hur livet gestaltar sig i en expansivEU-stad.

Rotterdam blev till 90 procent bombat sönder och sammanunder kriget. Redan den 14 maj 1940 bombades Rotterdam.

Efter krigsslutet inbjöds de bästa av världensarkitekter för att ge sina bidrag till återuppbyggnaden.Den grushög som återstod efter kriget förvandladesi kreativa arkitekters händer till en fascinerande modernefterkrigsstad.

Den arkitektoniska glädjen att få skapa någotannat är inte slut på långa vägar. I dagarnaflyttar KPN Telecom in i sitt nya kontorshus med en fasad somverkligen skapar uppmärksamhet. Fasaden lutar starkt ut frånhuskroppen och stöttas av en lutande stålpelare.

Att byggnaden ligger i anslutning till Erasmusbrons landfästegör effekten ännu bättre. Idén har tagitsfrån de medeltida husfasader som gavs en lutning föratt varor skulle kunna hissas upp utvändigt om huset tilllagerlokalerna några våningar upp.

Kubhus i kedja

Det mest omtalade arkitektoniska experimentet ärPiet Bloms snedställda kubhus som byggts samman i en lustigkedja. Ett av husen är öppet för besökare.Husen ligger mellan statsbiblioteket och den gamla hamnen medett antal restaurerade träskepp.

Redan 1960 fick Rotterdam sin fallossymbol i Euromast. Dåvar masten en sensation i Europa med sina 100 meter. Den ärnumera tillbyggd i olika omgångar och utrustad med ett spacecenter och en snurrande restaurang. Med sina 185 meter liggerEuromast på 19:e plats i världen vad gäller högatorn. CN Tower i Toronto är högst med 553 meter.

Kaffe på moln

En specialitet i restaurangen är att dricka"coffee in the clouds". Helst skall man komma i grupp och ha förbeställtdenna speciella upplevelse. Det kostar inget extra om man kombinerarmed en lunchmeny.

När kaffet serverats lägger personalen någrafrysta kolsyretabletter i en ishink. En kraftig reaktion av frusenluft strömmar ut och lägger sig över bordet. Detkänns precis som att sitta på ett moln och dricka kaffe...

Rotterdam är naturligtvis mest känd som hamnstad,världens största. Att sitta i gamla holländskaAmerikalinjens packhus och äta skaldjurslunch och se allapråmar som pilar upp och ned för floden Maas ärett nöje och ett skådespel som aldrig tar slut.

Rotterdam glömde stadsdelen Delfshaven som är från1500-och 1600-talen. Här levde man på sill och genever.Det är från Delfshaven Hollands store marine hjältePiet Hein kommer. Härifrån reste också Pilgrimsfädernatill USA år 1620.

Kyrktorn med sill

I dag står den gamla stadsdelen med Pelgrimskyrkankvar som den stod på den tiden. I toppen på kyrkanfinns en sill i stället för den vanliga tuppen.

I det gamla stadshuset från 1500-talet, som ävenfungerade som polisstation, finns i dag ett litet bryggeri. Traditionernamåste upprätthållas. Det fina vattnet i flodenDelf samlade under 1500-talet omkring 40 bryggerier kring stränderna.

I närheten av bryggeriet finns även en trevlig restaurang,"Henkes". Det är inte förre Feyenoordproffset HenkeLarssons krog. Men den är värd ett besök i allafall. Överhuvudtaget så är alla krogar och bareri den lilla idyllen Delfshaven värda minst ett besök.

Förhoppningen att det skall bli ett enda stort partyi Rotterdam under EM-veckorna har alla möjligheter att infrias.Fotbollssupportrar, Rotterdamborna och övriga gästerskall integreras och förbrödras hoppas arrangöreroch poliser.(FLT)

JAN O LINDGREN

Mer läsning

Annons