Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revisorn: ”Allvarliga brister vid köpet av Cityfesten”

Efter köpet av Cityfesten var Folkets hus-styrelsen nära att inte få ansvarsfrihet.

Viktiga beslutsunderlag saknades när affären klubbades igenom.

Annons

År 2007 köpte Folkets hus-föreningen Cityfesten för 300 000 kronor. Föreningen hade tidigare samarbetat med Cityfesten. Orsakerna till köpet uppges ha varit två:

1. Det fanns en tro att Cityfesten skulle slippa undan polisnotan om evenemanget drevs av en förening i stället för ett bolag.

2. Föreningen ville få bättre likviditet (betalningsförmåga) sommartid då uthyrningsverksamheten i Folkets hus till stora delar låg nere.

Men köpet var omtvistat i styrelsen. Inte bara Cityfestens ekonomiska bärighet ifrågasattes.

– Det kändes tokigt att en organisation inom arbetarrörelsen skulle driva en fest som byggde på ett antal stora öltält. Alkoholen har ju varit arbetarrörelsens gissel i långa tider, säger Olov Wikholm som satt i styrelsen.

I 2007 års revisionsberättelse ville revisorerna varken tillstyrka eller avstyrka att styrelsen skulle få ansvarsfrihet. Orsaken var att det saknades nödvändiga beslutsunderlag för köpet av Cityfesten.

– Det såg jag som en allvarlig brist som jag inte har ångrat att jag anmärkte på, säger den auktoriserade revisorn Tommy Persson.

Enligt Olov Wikholm fick styrelsen bara en muntlig genomgång kring Cityfestens ekonomi av Folkets hus föreståndare Per Schönnings.

– Det var bristfälligt underlag rent siffermässigt. Det tyckte vi alla på årsstämman. Det var speciellt att sitta i styrelsen och inse att vi kanske inte skulle få ansvarsfrihet. Det var första gången den hände. Men föreningsstämman beslutade ändå att ge oss ansvarsfrihet, säger han.

Samma år som Folkets hus tog över Cityfesten ökade föreningen sina kostnader från 9 till 18 miljoner kronor, medan intäkterna bara ökade från 9 till 16 miljoner.

– Det hade gått ganska bra fram till nu. När vi tog över Cityfesten märkte vi att det blev dålig styrning från Folkets hus sida. Cityfestens organisation fick leva sitt eget liv. De jobbade för sig och Folkets hus för sig. Vi visste inte vilka avtal de skrev, säger Olov Wikholm.

Folkets hus drev Cityfesten 2007 och 2008, sedan lades den ner när det stod klart att föreningen 2009 skulle ha fått stå för hela polisnotan på 600 000 kronor. Polisen tyckte att en ekonomisk förening var likställigt med ett vinstdrivande företag. Kommunen slutade även att stödja Cityfesten ekonomiskt för att i stället satsa på en skeppsfestival.

Mer läsning

Annons