Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikard Wolff som Gunvald Larsson?

Solen skiner klart på Teaterbiennalens första dag. Men de kalla havsbrisarna från Gavleån gör sig påminda ända in i det stora cirkustältet vid Gasklockorna som är festivalens hjärta.

Annons

Så här några timmar efter öppning runt lunch är det ganska glest i tältet. Besökarna laddar inför kvällens invigning och lär känna Gävle och de mystiska svampliknande tegelbyggnaderna. Det är verkligen en unik plats och ett ståtligt arrangemang vi befinner oss på.

Nu gäller det egentligen bara att få Gävleborna att fatta det också. Det är lite svårt att bara råka ramla in på festivalen. Något som till exempel är enklare under Filmfestivalen i Göteborg varje år där hjärtat ligger mitt i stan. Men bussar till Gasklockorna går ju stup i kvarten och att åka med teaterfolk är en upplevelse bara det. Sen går faktiskt mängder av föreställningar i centrum. Så ta chansen att gå på teater nu, Gävlebo!

Det första seminariet står Rikard Wolff och teaterkritikern Lars Ring från Svenska Dagbladet för. Båda är öppet homosexuella. Temat är ”Bög – Vad spelar det för roll?”. Att bögar ofta framställs på ett fördomsfullt sätt inom olika konstarter är välkänt. Men många reflekterar nog inte över att bögar på film och teater oftast gestaltas av heterosexuella skådisar. Tvärtom kan det vara riktigt svårt, eller omöjligt, att få en heterosexuell roll som öppet homosexuell.

– En regissör castar inte en gaykille till att spela Stanley Kowalski i ”Linje Lusta”, som Rikard Wolff säger.

Snäppet värre verkar det vara för lesbiska skådespelerskor som råkar ut för ett dubbelt förtryck över att både gå utanför heteronormen och vara kvinna.

Rikard Wolff tycker mycket blivit bättre under hans 30-åriga teaterkarriär, men är samtidigt besviken över vår nutid som han tycker ”befinner sig i en backlash”.

Framförallt uppmuntrar han teatrar att börja diskutera internt om heteronorm precis som kön och etnicitet.

Det får vi hoppas att de gör, så att vi i framtiden får se fler nyanserade porträtt av homosexuella. Eller Rikard Wolff i en typisk Micke Persbrandt-roll som Gunvald Larsson i ”Beck” kanske?

Ett av Teaterbiennalens måsten är den hyllade pjäsen ”No Tears For Queers” om morden på tre män vars enda ”brott” var att vara homosexuella. Baserad på Johan Hiltons fängslande bok.

Missa inte den på Gävle Teater, lördag klockan 13 och 19.

Mer läsning

Annons