Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för ojämlik vård om habiliteringen splittras

Divisionschef Roger O Nilsson föreslår att habiliteringen delas upp på andra enheter. Nu görs en konsekvensanalys.

Annons

Som GD tidigare berättat har habiliteringen genomgått en översyn.

– Vi vill se om vi kan effektivisera och rationalisera vår verksamhet utan att det påverkar patienterna, säger Roger O Nilsson, chef för medicindivisionen dit habiliteringen hör.

Personalen förordar att habiliteringen fortsätter som en enhet och i andra hand att syncentralen flyttas till Ögon, hörselhabiliteringen till Öron och övrig habilitering till Specialmedicin.

Roger O Nilsson vill dela upp mer, syncentralen till Ögon, hörselhabiliteringen och tolkcentralen till Öron, enheten för kommunikationshjälpmedel, Kom-X, till hjälpmedelscentralen, neuropsykiatrin till psykiatrin och barn-, ungdoms- och vuxenhabiliteringen till Specialmedicin.

– Brukarorganisationerna har fört fram en stark önskan om förslaget, säger han.

Han räknar också med att spara tre miljoner kronor, mellan tre och fem tjänster, på administration.

Personalen som deltagit i utredningen ser både för- och nackdelar med uppdelningen. Genomgående finns en oro för att långsiktig habilitering får stå tillbaka för akutvård.

– I vissa fall ser man samarbetsfördelar säger Eva Bild, vårdenhetschef på Kommunikationscentrum. Habilitering är en specialitet som alla enheter inom verksamhetsområdet har gemensamt. Vi har en styrka i att arbeta nära varandra.

Det finns farhågor att bland annat en uppdelning kan leda till ojämlik vård i länet. Det livslånga perspektiv habiliteringen har riskerar också att gå förlorat.

Nu påbörjas en konsekvens- och riskanalys för att belysa och förebygga de negativa konsekvenser som en organisationsförändring kan innebära.

Mer läsning

Annons