Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riv stan och lägg ån i en kulvert!

/

Kommunen stänger av gator och invånarna i staden som åker bil är arga. Jag som har jobbat i nästan 40 år på tidningen vet att det fenomenet dyker upp med jämna mellanrum.

Annons

Nämligen när det är ett generationsskifte på gatukontoret eller kommandobryggan.

Nya kvastar kommer på nya lösningar hur man ska bli av med trafiken. Det är bara det att vi lever i ett bilsamhälle, jag som bilist tycker att alla kan åka buss, gå eller cykla till jobbet utom jag själv, för jag och min bil är viktig. Så tänker de flesta bilförare.

Avstängningar gör att man flyttar problemet från en gata till en annan. Snart får ni säkert läsa en insändare från någon som tycker att det är så många bilar efter Kaplansgatan så man kan inte ens gå ut på balkongen och röka i lugn och ro utan att bli förgiftad av avgaser.

Egentligen är detta med trafiken denna tidnings fel. Eller rättare förre kulturredaktören Björn Widegrens fel. Kommunen ville på 1970-talet göra Muréngatan/Stora Esplanadgatan till genomfartsled. Stor bred och fin. Kommunen ville riva Sjömanskyrkan, Busige Björn satte med läsarnas hjälp stopp för rivningen. Kommunen backade.

Så det är Busige Björnens fel att vi har problem i dag. Så mitt förslag är, riv Sjömanskyrkan, riv Maxim, riv Armfelthuset i hörnet Drottninggatan - Stora Esplanadgatan, riv det gamla vita huset i hörnet av Nygatan och Stora Esplanadgatan. Äh.. ta med Centralpalatset och gamla Länsförsäkringshuset också när man ändå är på G. Där kan man göra p-platser.

Lägg ner en kulvert i ån och täck den med rivningsmassor så slipper kommunen problemen men renovering av kajerna. Då får man en bred fin genomfart, utan broar ock krångel. Sedan breddar man Staketgatan, bort med sekelskifteskåkarna så kommer man lätt kommer ut till E 16 och E 4.

Så gick nästan kommunens tankar en gång på 1970-talet. Hade det gått igenom hade vi lugnt kunnat köra i bredd på gatorna genom stan i dag. J-la Widegren!

Brynäs Företagarförening fick inte bjuda Gävleborna på veteranbåtsracet ”Fri fart”. Kommunen, polisen, kustbevakningen och f-n och hans mormor rekommenderade länsstyrelsen att säga NEJ. Tyckte det skulle bli höga farter, svall, buller och barn kunde ramla i ån och bli påkörda av de livsfarliga veteranbåtarna.

Googla på ”Fri fart” och kolla vad ni gick miste om. Kolla hur livsfarligt det ser ut. På vissa Youtube-filmer kan man läsa att ”Fri fart” kommer till Gävle. Men så blev det nu inte. I den ena Gävletidningen (AB 30/9) kan man läsa hur duktiga vi är på att ta hem arrangemang till staden och i den andra (GD 3/10) hur vi tackar nej. Dags att sänka vår kommunslogan en gång för alltid, djupt. Välkommen ombord!

Mitt förslag på en mer passande slogan: ”Skam på torra land”. Hårt liv sjömanslivet.

Spindeln är också arg. Den där Tor tar ju aldrig upp båten:

”Jag håller på frysa ihjäl och inte ett flygfä är det ute.”

Jag bar in spindelstackarn i skjulet. Spindeln gjorde sig en hängmatta och gick direkt och hängde sig i den.

Skattemyndigheten har skickat ut papper och undrar om standarden i våra båthus. Jag berättade i brev hur spartanskt man har det med spindelnät och elände. Sen lade jag till hur fint kompisarna har. Tor med kristallkrona, Rostfria Ove med Lorangamaskinen. Så nu lär skattegubbarna inte komma till mig och snoka.

Har ni sett att man har målat vita streck på trottoarerna in till husväggarna i stan?

– Varför har man gjort det? undrade Böckling-Simmarman. Du vet väl som jobbar på tidning?

– Självklart svarade jag, det är många som jobbar hårt i Gävle, så kommunen vill undvika att folk går in i väggen.

Panta Rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons