Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rockern som blev handlare i Järbo

Annons
JÄRBO

Han växte upp i Hille utanför Gävle. Tonårsdrömmarnavar stora och sträckte sig långt bortom den mellansvenskalandsbygden.

- Jag trodde jag skulle bli rockstjärna, men det blevinte så. Det är så när viljan finns, mentalangen saknas, säger han i dag, ett antal år senare,och skrattar.

Per Persson spelade i bandet Savage Holiday i tio år.I dag är han handlare på landet, något han intekunnat drömma om som 17-åring.

- Ja, inte trodde jag att jag skulle jobba i en Ica-butiki Järbo i alla fall. Det fanns inte på kartan ens,men jag trivs jävligt bra här. Det känns som bynär i butiken, säger han.

Per Persson är tvåbarnspappa och pendlar till jobbeti Järbo från Forsbacka.

- Jag har bott i Järbo, men det blev svårt medbarnpassningen när avståndet till mor- och farföräldrarnai Gävle blev för stort. Forsbacka är mittemellanoch perfekt, säger han.

Livet som Ica-handlare på landet är inte mycket"sex, drugs and rock´n roll", men det var inte livet sompotentiell rockstjärna heller.

- Rockdrömmen såg inte ut så för mig.Vi var väldigt aktiva och spelade varje vecka. Och vi upptäcktefaktiskt inga droger vad jag kommer ihåg. Vi var ju i Stockholmnågra gånger och spelade också, säger han.

Namnet från en bok

Namnet Savage Holiday är också namnetpå en bok, skriven av Richard Wright.

- Jag tror ingen av oss hade läst boken, men det lätbra. Innan hade vi varit inne på ett namn som VåldsamDöd eller något, men det lät lite för töntigt,skrattar han.

Någonstans i mitten på 90-talet splittrades bandet.Numera har Per Persson inte mycket kontakt med de andra bandmedlemmarna.

- Det skulle vara himla kul att spela ihop igen, inte ge enkonsert utan bara träffas och spela. Men det blir påett annat vis när vi skaffat familjer. Man har sällantid, säger han.

Per Persson har aningen svårt att beskriva bandets musikstil,men Ramones och The Cure fanns bland inspirationskällorna.

Egna låtar

- Vi spelade mest egna låtar, försökteinte kopiera andra band utan i stället skapa vår egenstil.

Han tänker efter en stund och skrattar sen.

- Det kanske var det som var felet. Max Martin hördei alla fall aldrig av sig. Men det är ett val det därockså. Det finns de som spelar musik för att de villspela musik och de som spelar musik för att de vill tjänapengar. Och vill man försöka leva på att speladå måste man tjäna pengar på det.

Levebrödet tjänade han i stället på Basköpi Gävle. Och när en Ica-handlare behövdes i Järbosökte Per Persson jobbet och fick det. Sedan tre årtillbaka finns han i butiken, för det mesta från tidigmorgon till en bit in på kvällen.

- Jag jobbar i kassan, plockar varor, pratar med kunder ochleverantörer och ska vara anträffbar dygnet runt, sägerhan.

Gammal butik

Butiken är kanske länets äldsta, handelsbolagetbildades 1883 och är en given samlingsplats på orten.Den ägs av ett aktiekooperativ, de flesta privatpersoneroch företag på orten. I källarplanet ryms en järnhandel.

- Hit går folk för att träffas. Det ären ruggig skillnad här på landet jämförtmed hur det är i stan. Där känner du inte folkpå samma sätt. Det är knappt du känner grannen,säger han.

Han kryssar mellan hyllorna i butiken och stannar upp dåoch då för att prata med kunder. Per Persson trivsmed livet som Ica-handlare och är knappast bitter överett uteblivet rockstjärneliv.

- När jag läste spanska en gång i tiden sakonstnären Hans Tjörneryd, han var lärare då,att "Per, du skulle nog bli handlare du". Jag kom på detför ett tag sen när jag såg honom i tidningen.Jag vet inte varför han sa så, men jag blev ju det.Det är lite kul, tycker jag.

Mer läsning

Annons