Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ROCKMATEN ...kommer från Sandviken

Annons
Det är inte alla som har varit med påefterfesten efter utdelningen av Rockbjörnen. Privatfestenför Sveriges hetaste kändisar.

Men i år var nio elever från restaurangskolani Sandviken med på partyt.

De dansade med Sofia "Soff-i-Propp" Eriksson, hjälpteE-Type att hitta vägen, lyssnade på Andreas Jonssonoch Patrik Isaksson live, fick ett sluddrigt, men mycket vänligtsnack med Markoolio och blev knuffade av dryga b-skådisar.En bricka med tio champagneglas flög i golvet.

- Men de flesta kändisarna var jättetrevliga, endel sade några vänliga ord och frågade om detvar jobbigt när man kom där med serveringsbrickan fullmed guaccamolefyllda plättrullar eller minipizzabitar. Fastde var förstås mera törstiga än hungriga.

Eleverna nickar och skrattar när de minns och berättar.Äventyret var ett av de roligaste de varit med om. De harupplevt glamouren med kändislivet i verkligheten, men defick också se baksidan. En del var både öveförfriskadeoch stöddiga.

- I början rörde man sig försiktigt och aktadesig för att stöta emot någon, men det slutademed att man föste undan folk med ena armen för att kommafram, berättar Johan och viftar med armbågen i luften.

Varje lördag åker eleverna till Cirkus i Stockholmoch gör sin gymnasie-praktik där. I höstas serveradede publiken till musikalen Evita och under våren ärdet Chess som sätts upp. Cirkus betalar resan och maten föreleverna, som får lära sig hur det går till attjobba på riktigt. Lena Olsson, läraren i hotell, turismoch barteknik, har ordnat platserna. Det har blivit ett sättatt "prova vingarna" och ledningen på Cirkus är mycketnöjd. Alla nio får jobb om de vill, när de gåttut skolan.

- Kanonerbjudande, jättekul, tycker eleverna. Men varska man bo? Det stora problemet med Stockholm är att fåtag i en bostad.

De är överens om att praktikplatsen varit värdefull.De känner sig mycket säkrare på sig självaoch vet hur de ska agera i olika sammanhang. Både närdet gäller att balansera fem upplagda tallrikar i uppsluppenträngsel, och om olyckan trots allt händer, med ettölglas utspillt över ryggen på en middagsgäst.

- Har jag klarat av att jobba på Cirkus i Stockholm,då vet jag att jag klarar mycket, säger Stefan.

- En fördel är att man har lärt sig att tadet lugnt, säger Johan. Men blir inte lika stressad längre.

- Skolan blir enklare också, när man kännersig säkrare, tycker Szymon.

- Och vi har lärt oss att ta ansvar, kommer Erika på.

Eleverna verkar ha hur mycket gott att säga som helst.Vad gör väl en missad lördagkväll i Sandviken,när man kan få gå på Rockbjörnensefterfest i Stockholm?

- Vi har ju alltid fredagarna på oss här hemma,påpekar Szymon nöjt.

Mer läsning

Annons