Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röd-gröna vägrar ta ansvar för borgerlig budget

/

Den röd-gröna landstingsledningen i Gävleborg kastar in handduken. Koalitionen vägrar befatta sig med den borgerliga budget som landstingsfullmäktige antagit och ställer sina platser till förfogande. Nu återstår att se om moderaterna kan forma en ny majoritet.

Annons

Budgetnederlaget i fredags i landstingsfullmäktige innebar dödsstöten för den koalition av socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister som styrt landstinget i Gävleborg tillsammans sedan 2002.

I går beslutade socialdemokraternas distriktsstyrelse i Gävleborg att lösa upp koalitionen och låta det ledande oppositionspartiet moderaterna försöka bilda en ny majoritet.

– Vi kan inte ta ansvar för den budget som antagits. Innehållet är omöjligt för oss, säger Raimo Pärssinen, ordförande för socialdemokraterna i Gävleborg.

Budgeten saknar det sparpaket på 150 miljoner kronor som de röd-gröna anser nödvändigt för att klara ekonomin de kommande åren.

Raimo Pärssinen ser det som orealistiskt att fler entreprenader i sjukvården och andra borgerliga åtgärder kommer att ge tillräckliga kostnadssänkningar.

– Det här kommer att leda till stora ekonomiska bekymmer för landstinget och det är en politik vi inte vill vara med och driva, säger han.

Den s-ledda koalitionen med finanslandstingsrådet Ann Margret Knapp i spetsen kommer att sitta kvar som en expeditionsministär till dess en ny majoritet är formad.

Raimo Pärssinen utesluter inte att socialdemokraterna kan komma tillbaka och vara med i den nya majoriteten. Men i så fall får den inte bestå av moderater eller sjukvårdspartister. De två partierna är otänkbara att samarbeta med, enligt Pärssinen.

Däremot är han fortfarande positivt inställd till en mittensamverkan med centern och folkpartiet. Diskussioner om att bilda en sådan koalition fördes i höstas men gav då inget resultat.

– Allt hänger på det politiska innehållet. Om vi ska vara med så måste det ske förändringar i den politik som anges i budgeten, säger han.

Socialdemokraterna tänker nu ligga lågt i majoritetsdiskussionen.

– Ska vi vara med i något nytt samarbete får initiativet komma från centern eller folkpartiet. Misslyckas moderaterna ser jag det som naturligt att de två partierna kliver fram på banan, säger Raimo Pärssinen.

Patrik Stenvard, moderaternas oppositionsråd, deklarerade redan i fredags att han avsåg att försöka bilda en ny majoritet som är villig att verkställa den budget som beslutats.

– Jag planerar att ha samtal med representanter för samtliga övriga partier under den här veckan för att sondera terrängen, säger han.

Det blir inte lätt. Förutom centern, folkpartiet, kristdemokraterna och sjukvårdspartiet finns inga givna intressenter.

Socialdemokraterna säger redan nu nej och vänsterpartiet är knappast aktuellt.

Miljöpartiet säger sig vara öppet för blocköverskridande samarbete och kan vara en tänkbar partner. Partiet är dock samtidigt skeptiskt till ett samarbete med moderaterna.

Den majoritet som ska byggas ska vara stabil, framhåller Patrik Stenvard. Att förlita sig på den avhoppade miljöpartisten Laszlo Gönczis stöd räcker inte. Underlaget måste vara bredare än så.

För att bilda en ny landstingsmajoritet krävs att landstingsfullmäktige kallas in. Det kommer inte att ske förrän någon gång i början av nästa år.

Mer läsning

Annons