Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rosie har livslust i kroppen och lort under naglarna

/
  • Rosies intresse för vallhundar gjorde att hon köpte får. Fåren fick hon ha i Hemlingby och sen har det bara rullat på. Hon lever sin dröm, omgiven av djur, maskiner och annorlunda människor.

Den söta doften av klorofyll och hägg blandas med skitlukt från hagarna. Allt är ett hav av grönska. Det enda som hörs är mullret från den klarröda fyr­hjulingen. Rosie Lundh står upp och kör. Tatueringarna syns under de uppkavlade ärmarna på den grå huvtröjan. Kepsen sitter på plats och jeansbaken hänger. Framför henne löper hundarna i full galopp. De vet exakt vilken väg de ska ta för att komma till fårhagen. Det känns som frihet.

Annons

Vi är på väg till en av de platser där Rosie trivs allra bäst, en fårhage en bit in i Hemlingbyskogen. Hon har hämtat upp oss på parkeringen. Liten och späd med blont hår, ett brett leende och glittrande blå ögon. En älva? Nej, knappast.

Det fasta handslaget, lorten under naglarna, det väderbitna ansiktet, kepsen och dreadsen där under ihop med hennes sätt att hantera ett motorfordon säger något helt annat. Det här är en dam som älskar naturen och vet vad hon vill. En kvinna med livslust i kroppen och skinn på näsan.

Vi har sett henne i tidningen i samband med extremsporter, med projekt för unga tjejer, med gymnasieelever från särgymnasiets naturbruksprogram och inte minst med lammen. Men vem är hon? Rosie funderar över frågan en stund innan hon berättar att hon är en glad och positiv tjej/lady som gillar att ha mycket att göra.

Det som gör henne arg är när folk förstör för andra och så folk som drar förhastade slutsatser och inte kan acceptera att andra är annorlunda.

Snabbt halkar samtalet in på Shake It som är hennes eget företag ihop med en kompis. De bygger cykelramper, skateramper och rail för skidor och snowboard. De ordnar tävlingar och event för barn och ungdomar som gillar alternativa sporter.

Hon brinner för spontantidrott, är less på uppstyrda aktiviteter där tider och platser ska passas och där ledare ska tala om vad som är rätt och fel. I flera år har hon jobbat med samma sak men tidigare var det ihop med Cykelamatörerna och Gävle freestyle. Sedan två år tillbaka är det i egen regi.

Hon försöker hela tiden få unga tjejer att prova bräda och cykel i föreningen Gävle X-girls men intresset är inte så stort. Tjejerna står hellre vid sidan om, är mer försiktiga. Men vill de prova så har Rosie i alla fall sett till att möjligheterna finns.

Den lilla skateparken på Alderholmen tycker hon är ”super” men den är liten, i betong och passar bäst för skateboard och inte för cykel. Det behövs alltså flera alternativ.

Rosies dröm är att det satsas mer på spontanidrott, att det blir en park centralt i Gävle och helst även en inomhusarena.

Rosie ser till att saker händer och att få till fler områden har blivit som en mission för henne. Att driva på ger henne glädje och energi även om hon ogärna står i rampljuset.

Rosie växte upp i Gävle men hela somrarna tillbringade hon på morföräldrarnas gård utanför Sandviken. Hon hjälpte till med djuren och allt annat som hörde gården till. En Bullerbyidyll.

Och det var då och där hon fick utveckla sin jordnära sida. Men när det var dags att välja gymnasium blev det restaurang. Valet var väl inte helt lyckat. Hundarna tog över mer och mer. Hon gick några kurser i friluftsliv och köpte några får så att hundarna hade något att valla. Mark fick hon låna i Hemlingby och sen har det snurrat på.

Numera sköter fåren Hemlingbys marker och det som fåren inte sköter tar Rosie hand om. De har blivit ett med området.

Sedan fyra-fem år tillbaka är hon också handledare på Polhems naturbruksgymnasium för särelever. Handledarskapet upptar 80 procent av hennes tid och hon stortrivs.

– Jag gillar folk som är annorlunda och som inte är helt inpackade i boxen. Det ger mig så mycket. Jag får ut mer av barn och ungdomar än av vuxna.

Det kan bero på att hon själv har barnasinnet kvar och hon har inga som helst planer på att försöka lägga sig till med en ”vuxnare” look. Rosie är inte den som rättar sig efter andra. Hon trivs med sin ålder och sin stil. Klänning och högklackat finns inte i hennes garderob.

Arbetsdagarna tillbringar hon mest utomhus med att köra maskiner, sköta om djuren och hjälpa barn och ungdomar.

Det kan tyckas idylliskt när man ser bilderna till det här reportaget men så vackert är det inte alltid. Är det 30 minusgrader ska jobbet ändå göras och ibland blir djuren sjuka eller andra trista händelser inträffar.

Men fritiden då? Ja, då handlar det om cykel och lite longboard. Vintertid blir det snowboard. Det är events och tävlingar runt om i Sverige. Sonen Jonte är alltid med och ofta tävlar han själv. Som om inte det är nog bygger Rosie ramper. Knappt en kväll eller helg är ledig men det är precis så Rosie vill ha det. Hon är övertygad om att hon skulle bli knäpp om hon måste sitta still.

I fem-sex år har hon varit ensamstående mamma men Rosie är inte den som ser några problem. Hon tycker det funkar hur bra som helst och Jonte och hon är tajta och delar samma intressen.

Vi sitter på fyrhjulingens vagn i solskenet och pratar. Swipp och Tex plaskar runt i bäcken men håller hela tiden koll på fåren. Rosie drar upp tröjärmen och nu syns en lastbil och en vagn bland de tatuerade blommorna. Rosie skrattar och så berättar hon att hon bodde i en vagn i fyra år efter separationen. Hon ville helt enkelt vara nära både sonen och jobbet. Numera bor hon i lägenhet och det går sådär.

Och den lilla lastbilen? Ja, vad ska hon annars ha för bil. Flaket är perfekt för ramper och cyklar.

Det har blivit dags att lämna idyllen. Rosie svingar sig som en cowboy upp på fyrhjulingen och rattar den röda maskinen med van hand mot maskinförrådet. Hundarna springer direkt in i sin box och vilar.

Ett stråk av hägg och skitlukt far genom luften. Det är doften av frihet som passar denna pojkflicka så bra, hon som brinner för att ge _andra möjligheter.

Jag gillar folk som är annorlunda och som inte är helt inpackade i boxen.

Mer läsning

Annons