Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rum att hyra djupt inne i berget

Annons
GÄVLE
800 kvadratmeter garanterat ljudisolerad och inbrottssäkerlokal uthyres. Tyvärr är lokalen något fuktigoch saknar fönster.
Det är bergrummet i Järvsta som kommunen vill hyraut.

Utrymmet byggdes på 50-talet av militären och varhemligstämplat. På 80-talet tog kommunen överoch skulle ha det som ledningscentral. Lokalerna rustades uppmen användes bara vid en enda övning för nästantio år sedan. Därefter har det stått tomt. Eftersomlokalerna kostar en hel del i underhåll sökte kommunenen hyresgäst i september förra året.

- Det är en del som hört av sig och vi har haftfyra visningar, bland annat för Mackmyra whisky och tvådataföretag, berättar Torbjörn Scherp påtekniska kontoret.

Men något hyreskontrakt har det inte blivit trots attbergrummet har EMP, det vill säga elektromagnetisk puls somgör att elektroniken klarar sig till och med vid ett kärnvapenanfall.Rummet har dessutom klimatanläggning med temperatur- ochfuktreglage samt reservkraft.

Hyran kan avskräcka

Troligen är det de trånga passagerna medslussar in till utrymmet som gör att all större utrustningmåste bäras in samt hyran som avskräcker. Kommunenvill ha någonstans mellan 400 000-500 000 om åretför lokalerna.

Visst är luften lite si och så och fönstersaknas av naturliga skäl men å andra sidan finns detmånga arbetsplatser och lokaler som har dålig luftoch saknar fönster. I hyran ingår ändå enhel del, bland annat en matsal för 50 personer, ett kökmed helt oanvänd kyl, frys och spis, ett större mötesrum,ett sjukrum med plåster, gasbindor och förband, tvåmindre förråd och stora toalettutrymmen med separatdel för damer och herrar. Nya tvålar är prydligtupplagda för de nya användarna. Dessutom ingår20 bäddar med klädskåp för herrar och likamånga för damer. Sängarna är bäddadeoch klara.

På nedre botten finns maskinrum men även flerakurslokaler, en oinredd sovsal för 60 personer och en oinreddsovsal för tolv personer. Även här finns kökoch matsal med oanvänd köksutrustning. På nedrebotten finns också mindre lokaler och flera duschar i närhetenav nödutgången i händelse av radioaktivt nedfall.

Kanske internat

Torbjörn Scherp tror att lokalerna är förstora och för dyra för ett företag. Det kan behövasflera finansiärer. Men den stora salen skulle passa fördatautbildning och eftersom sängar och kök finns kanskedet skulle kunna bli internatutbildning. Men det går ocksåatt tänka sig museum, härbärge, vandrarhem ellermötesplats för flera föreningar. Pistolskytteklubbenvisade intresse för några år sedan men drog sigur. Nere i bergrummet hade de i alla fall inte stört någon.

Om bergrummet inte hyrs ut inom rimlig tid kommer det attfyllas med vatten. Kommunen har tröttnat på att betalaunderhåll och drift för ett utrymme de ändåinte använder.

- Det enda bergrum jag vet som hyrts ut är i Eskilstunadär det blivit disko men det här ligger nog lite förlångt från stan för det, tror Torbjörn Scherp.

Mer läsning

Annons