Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir du snabbare i löpspåret

/
  • Malin Ewerlöf Krepp arbetar i dag som personlig tränare i löpning och löpteknik.
  • Den som vill bli en snabbare löpare bör göra som före detta elitlöperskan Malin Ewerlöf Krepp: Våga utmana sig själv och komma upp ordentligt i puls.

Drömmer du om att springa ett motionslopp på rekordtid i år? Då är det hög tid att se över din löpträning. Här tipsar Malin Ewerlöf Krepp om hur du kan bli snabbare genom intervall­träning och rätt löpteknik.

Annons

Vi är många som springer samma gamla runda i samma fart, vecka efter vecka. Det ger visserligen bra motion, men det förbättrar knappast löptiden.

Det säger före detta elitlöperskan Malin Ewerlöf Krepp, som i dag arbetar som personlig tränare i löpning och löpteknik. Hon är även författare till boken ”Bli en bättre löpare med Malin Ewerlöf”, som kom ut i våras.

– Det första jag brukar råda mina klienter som vill bli snabbare är att de ska börja utmana sig själva att komma upp i puls. Det gör man genom att springa i intervaller, säger hon.

Målet med intervallträning är att höja farttaket och tåla högre och högre farter utan att kollapsa. För bästa resultat ska man variera sina intervaller mellan korta, snabba och lite långsammare, längre intervaller.

Förutom att lägga in intervallträning i schemat bör man se över sin löpteknik. Många gör felet, menar Malin, att bara fokusera på benen när de springer och glömmer bort resten av kroppen. En vanlig syn i löpspåret är därför framåtlutade överkroppar, svankiga ryggar och hängande armar.

– Det gör att man sjunker ner med kroppen, landar på hela foten och får en ”sittande” löpstil, vilket ger ett dåligt lyft i steget och det går långsamt. Man ska landa på framfoten, säger Malin.

För att motverka detta jobbar hon mycket med sina klienters hållning. Hon brukar be dem att tänka på att hålla ihop kroppen medan de springer, skjuta fram höfterna för att undvika att svanka, slappna av i axlarna och rikta blicken framåt. Ett vanligt misstag, framförallt när man springer uppför backar, är att titta rakt ner på fötterna och då få en krum rygg på kuppen. När hållningen är bra blir tyngdpunkten högre och det blir lättare att landa på framfoten.

– När jag märker att mina klienter börjar bli trötta och likna ostbågar ber jag dem att tänka att de har ett snöre mitt på huvudet som drar dem uppåt. Då spänner de automatiskt magen, rätar upp ryggen, får fram höfterna och landar på framfoten.

För att orka hålla ihop kroppen under löprundan tycker hon att man ska styrketräna vid sidan av löpningen. Hon föredrar funktionella styrkeövningar som aktiverar stora delar av kroppen samtidigt.

– Under perioder tränar jag mycket crossfit, en slags funktionell styrketräning och konditionsträning i ett. Då ser jag stora resultat i min löpning, jag orkar springa mycket längre och snabbare.

En ytterligare sak att tänka på är armarna. Om man pendlar med dem på rätt sätt blir de en ordentlig resurs. Armbågsleden ska vara böjd i 90 grader och händerna ska vara avslappnade, man ska inte knipa ihop fingrarna för hårt.

– Att pendla med armarna medan man springer ger kraft och hjälper dig framåt. Framförallt har man nytta av det i uppförsbackar.

Minna Tunberger/TT Spektra

Mer läsning

Annons