Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så går kolvbygget till

Annons

Rolf Ekebergs bygger raka kolvar för att minska rekylen.

– En fabriksgjord kolv sluttar oftast men den ska vara så rak som möjligt och så nära pipans centrum för att rekylen ska gå rakt bakåt och inte slå uppåt. Kolven ska också vara så kort som möjligt för att kunna fånga upp rekylen.

När Rolf bygger en kolv tar han först mått för att kunna skräddarsy vapnet. Han gör mallar för alla modeller. Beställaren får välja träbit. Fräsmaskinen gör grovjobbet med mallen som förlaga. Fräsmaskinen kör Rolf för hand, bit för bit. Nu ser kolven ut som en leksaksbössa.

Härnäst passar Rolf in underbeslaget och pipan. Det är mycket noga att det blir tätt och stämmer exakt.

– Hagelkolvar är värst. De ska passa uppifrån, framifrån och underifrån samtidigt. Säkringen måste också passa på hundradelens millimeter.

Inpassningen kan ta fyra dagar. Så är det dags att raspa, fila och slipa. För att kolven ska bli vacker och greppvänlig skär Rolf ett rutmönster.

– De första två linjerna är viktigast. I de fall man ska borra ett hål från båda sidorna på en hagelkolv, där hålet ska mötas från mitten, då går jag som katten kring het gröt innan jag kommer igång, speciellt på en 25 000 kronors träbit.

Men än har han inte missat på någon kolv. Sista momentet blir att smörja in vapnet med en linolja med lack i om det är amerikansk valnöt och linolja med färgämne om det är bulgarisk valnöt.

Så är kolven klar efter ungefär en veckas intensivt handarbete.

Mer läsning

Annons