Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så gör djuren

/
  • Två giraffhanar får till det. En studie som gjorts på giraffer visade att 94 procent av all sexuell aktivitet ägde rum mellan hanar.Foto: Ariadne Van Zandbergen
  • Svanar lever ibland ihop som samkönade par. Hanarna kan få en hona att lägga ägg som hanarna sedan ruvar och tar hand om.Foto: Staffan Waerndt,
  • På zoo är ett par av fem bland kungspingvinerna av samma kön. De bildar även samkönade par i det vilda.Foto: Staffan Waerndt

Svanhanar lever ihop i par och ruvar på befruktade ägg. Sjökor har oralsex.

Annons

När Naturhistoriska visar en utställning om homosexualitet bland djur är exemplen legio. Frågan är varför vi inte fått se dem tidigare.

– Det är fortfarande ett ganska nytt forskningsområde, säger Birgitta Tullberg, professor i zoologi på Stockholms universitet.

– Som evolutionsbiolog tror jag man har haft svårt att förstå funktionen i att djur har sex utan reproduktion.

Man kan också anta att forskare blundat från djurens gränslösa sexualliv ibland av personlig motvilja, eller för att det inte varit den sorts forskning som beviljats anslag. För fågelforskarna behövdes modern DNA-teknik för att upptäcka att svanparen ibland består av två honor eller två hanar.

Ibland har homosexualitet bland djur avfärdats som enbart aggressioner, exempelvis valhannars lek med sina två meter långa könsorgan.

– Men vilken man skulle ta fram sin penis för att slåss med den, frågar sig Christina Ritzl, projektledare på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Djuren har i själva verket sex för njutnings skull, i aggressivt syfte eller som dvärgchimpanserna, för att umgås och mäkla fred i största allmänhet. För tio år sedan presenterade den amerikanske biologen Bruce Bagemihl det uppseendeväckande praktverket ”Biological Exuberance”. Bagemihl, för övrigt själv homosexuell, berättar Birgitta Tullberg, hade samlat en stor mängd forskning om vad djur gör med varandra. Mest intressant är kanske bokens uppslagsdel om homosexuella observationer hos olika djur som också ligger till grund för utställningen ”Rainbow animals” som på Naturhistoriska riksmuseet.

Utställningen är gjord på skärmar i en sal. Här får man veta att delfinhannarna ofta lever i homosexuella par och att de har sex genom att sticka in könsorganet i andra hanars andningshål. Ibland har de tillfälligt sex med honorna. De kan i sin tur stimulera andra honors kön med sina nosar.

För människan är homosexualitet en identitet, konstaterar utställningschefen Claes Enger. Hos djuren talar biologerna i stället om homosexuella aktiviteter.

Väldigt många djur är bisexuella. Hos flockdjur som dvärgchimpansen, eller bonoboapan, ger homosexualitet eller bisexualitet status. De straighta djuren hamnar längst ner i rangordningen. Om de inte har sex med apor av samma kön riskerar de att bli utstötta ur flocken. Än mindre får de para sig.

– Bonoboerna använder sex till allt. De försonas genom sex, de löser upp spänningar och hälsar på varandra genom sex, säger Malin Ah-King, doktor i zoologi.

Naturen kan knappast användas som norm, menar Claes Engers, och berättar om våldtäkter bland änder och om djurhannar som genast dödar sin nyfödda avkomma. Inte desto mindre är naturen i all sin variationsrikedom fängslande, framhåller både han och Malin Ah-King. I synnerhet som den är så okänd.

Mer läsning

Annons