Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sådana är de, norr­männen

Den första vi träffar är oerhört trevlig och pratglad. Han bekräftar vår bild av norrmän som käcka och hurtiga. Sådana är de, norrmännen, tänker vi. Hurtiga och trevliga.

Annons

Den andre är fåordig och lite kantig. Nej, kantig är en underdrift, han är direkt otrevlig. Vi måste revidera vår bild eller betrakta honom som ett undantag.

På varuhuset där Elina jobbar kramar de anställda varandra till höger och vänster. Vi funderar på om detta är en företagskultur eller ett uttryck för den norska folksjälen.

Innan vi lämnar butiken ska vi köpa med oss lite fika. Typiskt norsk, säger Elina och pekar på någonting som ser ut som vanliga frallor men som är ett populärt fikabröd.

Sockerskatten gör att norrmännen inte äter speciellt stora mängder godis, istället köper de bakelser och dessa bollar, förklarar Elina.

Vi får med oss två påsar och ser fram emot en genuin norsk upplevelse. Det känns som att vi är någonting viktigt på spåren, att vi äntligen har medvind i vår lilla etnologiska spaning.

Fördomen att norrmän äter smörgås till lunch blir bekräftad, restauranger med dagens lunch på svenskt vis existerar knappt. Däremot är norrmännen tydligen väldigt förtjusta i pizza, som middagsmat då, får man anta.

De vurmar också för norska råvaror, de åker gärna ut till sina stugor på helgerna och går ofta på tur, får vi veta. Men det där med att norrmännen är speciellt kramiga stämmer inte, fenomenet verkar vara begränsat till en liten krets på Elinas arbetsplats.

Men vad har vi samlat på oss i övrigt? Vilka observationer och iakttagelser kan vi ta fasta på?

Trevliga, otrevliga, pratglada, fåordiga, gillar fikabröd, mackor och pizza. Är ofta utomhus eller inomhus. Föredrar lokalproducerad mat.

Vad mer? Jo, de pratar norska och bor i Norge. I varje fall de allra flesta.

Mer läsning

Annons