Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkrare att vara på akuten

/

På tisdag nästa vecka flyttar barnjouren på Gävle sjukhus till akuten. Att ha all akutsjukvård på ett ställe ökar patientsäkerheten säger Hanna Höghielm, verksamhetschef för akutsjukvården.

Annons

I gårdagens GD var Åsa Forssberg, vars son Gustav, åtta år, har hjärtfel, orolig för hur det skulle bli för honom när den medicinska barnakuten lämnar barnkliniken. Han blev orolig och ledsen efter att ha besökt akutmottagningen för att få ortopedhjälp och Åsa Forssberg var också orolig för infektioner.

– Det vore fantastiskt om Gustav kunde komma och hälsa på här. Då kan han bekanta sig i den nya miljön så behöver det inte bli så skrämmande, säger Hanna Höghielm.

Hon tror inte att Gustav och andra barn som har regelbunden kontakt med barnkliniken kommer att behöva besöka akuten så ofta. När föräldrarna ringer och berättar att barnet blivit sämre ska det finnas möjlighet att få en snabb tid på barnmottagningen.

Hanna Höghielm säger att det innebär en risk att ha akutverksamhet utspridd.

– Vi har haft vissa avvikelser.

Exempel är att vård har försenats och att patienter upplevt sig dåligt mottagna när de sökt till akuten och sedan inte fått hjälp där utan hänvisats vidare till barnjouren.

Därför flyttar de den barnmedicinska jouren från barnkliniken till akuten, där barn med livshotande tillstånd, ortoped- och kirurgbehov redan tas emot.

Hanna Höghielm säger ambulanspersonalen också får mer tid för patienten om de alltid ska till samma ställe.

Sammanslagningen är ingen besparing, de förstärker i stället med sammanlagt sju tjänster säger Hanna Höghielm. De kommer att samarbeta med barnkliniken och på akuten finns också sjuksköterskor med erfarenhet av att arbeta med barn. Särskilda barnrum har gjorts i ordning på akuten och det ska finnas möjlighet att vänta i eget rum om det behövs. På akuten kan infektionskänsliga patienter också isoleras.

Hanna Höghielm säger att det blir säkrare för barnavdelningens infektionskänsliga patienter om barnjouren, som tar emot barn med infektioner, flyttar.

Två barnläkare ska vara i tjänst dagtid på akuten alla dagar och en på kvällar och nätter. Det är en utökning dagtid och samma bemanning som tidigare övrig tid.

Mer läsning

Annons