Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkrare men dyrare ögonoperation

/
  • Många väljer att korrigera synfel med laser. Nu finns det en ny, förfinad metod som är säkrare men dyrare för patienten.

En ny förfinad metod att behandla synfel på håller på att införas vid Memiras ögonlaserklinik i Gävle. Metoden är säkrare – men också dyrare för patienten.

Annons

Årligen väljer mellan 30 000 och 40 000 personer i Sverige att korrigera sina synfel – närsynthet, översynthet och brytningsfel – med laser. Det ledande företaget på området heter Memira som sedan 2006 har en klinik även i Gävle.

Företaget har nu investerat i ny teknik som ska ge patienterna en skonsammare och säkrare behandling.

Metoden kallas Femtosekund Lasik och är en utveckling av en befintlig teknik.

Vid en synfelsbehandling poleras synfelet i ögat bort med laser. För att komma åt att polera lyfter kirurgen först av ett tunt ”lock” av ögats hornhinna. Med den nya tekniken kan detta lyftmoment utföras med laser i stället för med ett mekaniskt instrument.

– Det spar vävnad och ger en snabbare läkningsprocess, säger Markus Fernlund, kommunikationschef på Memira.

Metoden, som är etablerad internationellt, gör att fler personer kan komma i fråga för ögonlaserbehandling. Men de som väljer den nya metoden får vara beredda att betala lite extra.

Priset för en totalbehandling ligger på 35 000 kronor om man väljer den nya metoden och 28 000 kronor om man nöjer sig med den äldre.

– Vi räknar med att ungefär 40 procent kommer att välja den nya, säger Markus Fernlund.

Mer läsning

Annons