Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete mellan c, s och mp?

Ska socialdemokraterna, centerpartiet och miljöpartiet bli den trojka som leder landstinget ur handlingsförlamningen? Partierna har träffats och i går hade centerns distriktsstyrelse ett snabbinkallat telefonmöte.
– Det verkar lovande, säger socialdemokraternas distriktsordförande, Raimo Pärssinen, men från centerpartiets kom inga besked i går.

Annons

Centerns telefonmöte i går kväll varade i flera timmar, men vad som kom ut av det vill distriktsordföranden Karin Ånöstam inte säga.

Men hon tillägger att ledamöterna är överens om en linje. Detaljerna ska redovisas under mellandagarna.

– Det är ett komplicerat skeende vi är inne i. Det var för optimistiskt att tro att vi skulle reda ut alla frågor på ett möte, säger Karin Ånöstam.

Om de tre partierna skulle komma överens innebär det en hyggligt stabil majoritet i landstinget. Socialdemokraterna, centerpartiet och miljöpartiet har tillsammans 41 av de 75 mandaten i landstingsfullmäktige.

Men även om centern säger ja till att diskutera en trepartisamverkan återstår egentligen hela arbetet med att komma överens i sakfrågorna.

– Vi har ju precis inlett samtalen, säger Raimo Pärssinen, som tror att en uppgörelse över blockgränserna i så fall skulle kunna vara klar först någon gång i februari.

Vilka som blir stötestenarna i de förhandlingarna har han ingen uppfattning om.

Centern har bland annat krävt att en tredjedel av primärvården ska föras över till alternativa driftsformer.

Den frågan kan bli just en sådan stötesten, tror miljöpartiets regionordförande, Jörgen Sjöstedt. Men även han är positiv till ett samarbete med centerpartiet.

– Jag tror inte att vi står så himla långt ifrån varandra egentligen.

Men det är inte glasklart att centern ställer upp på ett samarbete med socialdemokrater och miljöpartister.

Magnus Svensson, centerpartist från Söderhamn och ledamot i distriktsstyrelsen, vill inte att partiet direkt sätter sig i förhandlingar med miljöpartiet och socialdemokraterna.

– För mig blir det lite för mycket lekstuga, säger Magnus Svensson.

Allianspartierna har faktiskt fått igenom sin budget i landstinget, samtidigt som den ekonomiska krisen till viss del har gjort både den tidigare majoritetens och oppositionens budgetar överspelade.

Han vill ha en ny omgång där alla partier gemensamt diskuterar hur ledningskrisen ska lösas, och hoppas att både moderater och socialdemokrater kan sätta sig ner kring samma bord.

– När patienten blöder och larmet går måste alla hjälpa till, säger Magnus Svensson.

Mer läsning

Annons