Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samlad barnvård istället för flytt

/

Bygg ett Barnens hus i Gävle där allt från sjukvård till habilitering kan samlas.

Förslaget lanseras av landstingets oppositionspartier och går på tvärs med de omstridda planerna på en flytt till Sandviken.

Annons

Som GD tidigare berättat utreds just nu möjligheten att skapa ett länscenter för rehabilitering och habilitering i sjukhuset i Sandviken. Hit ska bland annat barn- och ungdomshabiliteringen i Gävle flyttas är det tänkt. Men föräldrar och personal är kritiska mot idén.

Nu kommer de fyra borgerliga partierna – M, FP, SVP och KD – med ett förslag som går i en helt annan riktning. Partierna vill att ett ”Barnens hus” byggs på sjukhusområdet i Gävle. Här ska det mesta av den verksamhet som berör barn inrymmas: barn- och ungdomssjukvård, barn- och ungdomspsykiatri och barn- och ungdomshabilitering.

Det här skulle ge samordningsvinster och erbjuda barnen en för dem anpassad vårdmiljö, anser partierna.

– Det är en mycket bättre lösning för barnen än att de ska flyttas ihop med vård för vuxna patienter i Sandviken, säger Patrik Stenvard, Moderaternas oppositionsråd.

Ett Barnens hus skulle uppskattningvis kosta 150 miljoner kronor att bygga. Det är mycket pengar men partierna anser att det finns utrymme för detta i landstingets investeringsbudget.

Finanslandstingsrådet Eva Tjernström, S, är skeptisk.

– Jag ställer mig tveksam till att politiska partier lägger fram sådana här detaljerade förslag utan att ha någon förankring i verksamheten, säger hon.

Hon vill dock heller inte uttala något stöd för tjänstemannaidén att flytta habiliteringen till Sandviken.

– Det kan bara bli aktuellt om man kan påvisa tydliga förbättringar för patienterna. Vi får ta ställning till det här när vi får ett färdigt förslag, säger hon.

Mer läsning

Annons