Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtal stärker tjejer

/
  • Träffarna på Grinden har betytt mycket för tjejerna i stödgruppen. Här kunde de sätta ord på det svåra, men också ha kul ihop. Så kul att de fortsatt att träffas.
  • Britt-Marie Holm säger att hon och de andra gruppledarna vill förmedla hopp och framtidstro till gruppdeltagarna. Och det tycker tjejerna att de har fått.

Du är universum. Utan dig finns ingenting. Två meningar som påminner fyra tonårstjejer om att de är viktiga. De ger kraft och hopp att ta hand om sig själva i stället för en missbrukande förälder.

Annons

När de kom till samtalsgruppen på socialtjänstens stödverksamhet Grinden kände de inte varandra. Nu är de vänner, har delat glädje, ilska, sorg och rädsla och alla känslor däremellan. Det är här de har formulerat sina två styrkemeningar. Dem som de vill dela med sig av till andra, som också vet hur det är att ha en mamma eller pappa som dricker för mycket.

– Det påverkar så mycket, säger en av tjejerna.

– Det är själva känslan. Att allt förändras på kvällen. Snart kommer han att bli full. Snart kommer det att bli jobbigt, berättar en annan.

De har undvikit att ta hem kompisar eftersom de inte litat på att föräldrarna varit nyktra. De har levt på helspänn för att läsa av stämningen och kunna parera, anpassa sig, undvika bråk och försöka se till att föräldern inte dricker. Varit mer lojala med föräldrarna än sig själva. I åratal.

– Då kändes det som en mardröm som aldrig skulle ta slut.

Några kompisar vet, men långt ifrån alla och därför har de inte sina namn i tidningen.

På Grinden har de fått hjälp att känna att de inte är ensamma och sluta ta ansvar för sina föräldrar. De har också fått hjälp att må bättre. Tränat på att känna efter hur de mår, vad de behöver och hur de kan få det som gruppledaren Britt-Marie Holm uttrycker det. På Grinden vill de ge gruppdeltagarna hopp och framtidstro och det tycker tjejerna att de fått.

Även om ingen familjesituation är den andra lik och förändras med tiden finns det mycket som förenar.

– Det är flera bitar som har fallit på plats. Man förstår varför man agerar som man gör, säger en av tjejerna.

– Det känns skönt att den där ilskan försvann.

De har alla varit mycket arga, men enas om att det nog har varit en hel hop olika känslor som trasslat ihop sig till en ilsken klump. När de tillsammans på Grinden har satt ord på vad de egentligen känner har vreden lösts upp.

– Jag har fått lättare att kommunicera med min familj. Vi pratar mer öppet.

Men det satt långt inne att komma till Grinden. Att sitta i grupp och prata om sina problem lät flummigt tyckte de.

Alla är överens om att livet har blivit mycket lättare efter träffarna på Grinden. Det funkar också bättre i familjen. Förutom att få lära sig mer om missbruk, att lyssna på sig själva och få veta att föräldrarna kan få hjälp av andra vuxna har de också haft mycket kul ihop.

– Man fick släppa kontrollen, inte vara så vuxen och ta ansvar.

– Det är nog det bästa jag har varit med om och jag tycker att alla ska gå.

Mer läsning

Annons