Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik ställer ut i Las Vegas

Annons
LAS VEGAS / FRÅN HAMMARE TILL SKÄR

Sandvik har en mycket omfattande utställningsverksamhet.Det gäller att visa upp sin verksamhet och de nya produktersom tagits fram.

- De finns fyra riktigt stora utställningar som vi brukarvara med på, säger Peter Nava som både var medatt bygga upp Sandviks monter och att plocka ner den. Tvåav utställningarna är i Las Vegas.

Det är inget glamoröst liv att vara med påutställning. Kunder kommer och går hela dagar och skaha allt förklarat.

Lokala försäljare

- Nu sköter våra lokala försäljarei USA om kunderna eftersom de flesta är amerikaner, förklararMartin Lindfors. Men det händer också att storkunderfrån andra världsdelar bjuds in.

De fyra stora utställningarna för SMC är Intermati Paris, Bauma i München och så mässorna ConAggoch Mine expo.

- Det är dyrt att vara med på de stora utställningarna,fortsätter Martin Lindfors. Något som arrangörernaär väl medvetna om.

Men för SMC är det ett måste att vara med.

Hög ribba

- Skulle vi stå över ett år börjarkunderna direkt att undra vad som är på gång,förklarar Martin Lindfors. Vi har lagt upp ribban högtoch sedan går det inte att sänka den. Det skulle kundernasnabbt reagera på.

Peter Nava var på plats i två veckor, men dåskulle han också se till att hans skötebarn, en jättelikborr som väger 30 ton och har fem meters diameter, monteradesihop och sedan plockades isär.

- Den fraktas med båt, berättar Peter. Problemetär vid monteringen då jag måste ha en kranbiltill hjälp för att kunna lyfta de tunga detaljerna.

Det är en specialborr som gör schakt mellan gruvorterna.

- Först borras ett hål med en tre decimeters borr,fortsätter Peter. Det hålet kan göras hur djuptsom helst.

Sedan monteras den stora borrkronan ihop i en gruvgångoch arbetar sig upp mot marken.

- Rörskarvarna är på 1,5 meter så detblir lite att skruva med, säger Peter, men det tar ändålite tid. I svårbehandlad mark går det att borra 0,3meter i timmen, medan det kan bli metern i gynnsamma förhållanden.

Martin och Minna har också till uppgift att serva fackpressenmed information. Något som är mycket viktigt föratt kunna synas ordentligt.

Martin, som nu gjorde sitt femte besök i Las Vagas, fannspå plats i nio dagar.

- Precis när man kommit in i tidsförskjutningenär det dags att åka hem igen, skrattar Martin. Mendet börjar bli en vana nu.

Tredje gången

För Peter var det tredje gången han besökteLas Vegas.

- Men jag har fortfarande inte hunnit med att se mycket avstaden, även om jag hittar till de mesta berömda hotellen,menar Peter Nava. Även om det fysiskt inte är betungandesliter det på kroppen ändå.

Minna har med åren blivit rutinerad på utställningar.

- Det är roligt, men samtidigt är det arbete nästan24 timmar per dygn, menar hon. Man får ingen egen tid. Ocksåtiden före utställningarna är jobbiga. Det ärdå vi måste sammanställa allt material. Alltmåste vara klart när vi kommer på plats.

Mansdominerat

Att vara kvinna på en så pass mansdomineradutställning som Mining i Las Vegas spelar ingen roll.

- Nejdå, menar Minna Gustafsson. Faktum är attvi blir fler och fler kvinnor som finns med på de härutställningarna.

Mässan i Las Vegas varade i tre dagar, måndag tillonsdag. Sedan var det dags att montera ner utställningen.

Mer läsning

Annons