Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken kan mista dagkirurgin

Frågan om dagkirurgin ska flytta från Sandviken till det nya operationshuset i Gävle dyker nu upp på politikernas bord.

Annons

Operationsledningen vill flytta in i operationshuset, som ska stå klart nästa år. I måndags presenterade man sina tankar för landstingsstyrelsen.

Divisionschefen Helena Björkman säger att behovet av att ha tillgång till ett akutsjukhus med resurser som back-up ökar inom dagkirurgin, när de kan göra mer komplicerade operationer. Det talar för en flytt, liksom att barnoperationer kan samlas på ett ställe. Lokalerna i Sandviken behöver också rustas.

Avtalet med Aleris om Bollnäs sjukhus innebär även att en knapp tredjedel av dagkirurgoperationerna väntas ske där nästa år. I fjol opererades 3 300 på Sandvikens sjukhus. Nästa år väntas det bli 1 000 färre. Ledningen vill nu hitta sätt att få fler patienter till landstingets dagkirurgi.

Dagkirurgin skulle fortsätta sitt framgångsrika arbetssätt och ha egen chef i Gävle.

En utredning av flytten pågår och Helena Björkman hoppas ha ett förslag att presentera för politikerna i höst.

– Vi måste lyssna på dem. Om de vill det här i Sandviken blir det svårt för oss att säga nej, säger Hannah-Karin Linck, C, landstingsråd.

Ett beslut i landstingsmajoriteten kommer dock först när utredningen är klar.

Oppositionsrådet Patrik Stenvard, M, säger att de vill behålla dagkirurgin i Sandviken och utveckla den genom att göra den till en egen enhet som tar emot patienter från andra landsting.

Mer läsning

Annons