Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanningen om elefanterna och bageriet

Annons

I en artikel inför Arkivens dag i början av november frågade jag om någon kom ihåg elefanterna som en gång mer eller mindre vandaliserade ett bageri när de tågade genom stan.

Jodå, Elizabeth Andersson minns hur det var. Och även om hon inte tror att bageriet blev så värst illa åtgånget är historien faktiskt roligare än man kunde ana.

Det var nämligen så att Cirkus Scott följde samma procedur varje år när de kom till Gävle på 1950-talet. Avlastning på Alderholmen, där järnvägsspåren fanns kvar trots att stationshuset var rivet sedan länge, och så biltransport till tältet som på den tiden nog sattes upp på Nynäs. Men djuren fick gå genom stan, det var tradition och en viktig bit av marknadsföringen.

Nu sägs det ju om elefanter att de har gott minne, och Elisabeth är ganska säker på att de kände igen sig när de närmade sig det här bageriet i en källarlokal på Nygatan. Då ökade de takten lite, och när de var framme stannade de och stack in snablarna genom fönstren till bageriet.

Den snälle bagaren kunde inte motstå detta tiggeri (kanske inte reklamen heller), så elefanterna fick sina limpor innan de föstes iväg mot platsen där tältet höll på att resas.

Och detta upprepades år efter år. Elefanter har som sagt gott minne.

Bageriet låg för övrigt i ett stort och vackert bostadshus i hörnet Nygatan-Kaplansgatan, precis där Svarte Jägaren på senare år stått för helt andra sensationer.

Ulf Kriström

Mer läsning

Annons