Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara inne på sin andra karriär

/
  • 29-åriga Sara Börjesson från Jäderfors var på väg att bli elitidrottare, när hon blev skadad. Nu kan hon endast jogga i lugn takt men är nybliven medicine doktor och ska forska vidare under minst ett år i Miami i Florida.

Jäderforstjejen Sara Börjesson, 29 år, är inne på sin andra karriär. Som yngre var hon duktig friidrottare, vann sin åldersklass i Lilla Lidingöloppet två år och kom som 16-åring in på det fri­idrottsgymnasiet i Sollentuna.

Annons

Där valde hon genteknik som tillval på gymnasiet, sökte och kom in på Hälsouniversitetet i Linköping för tio år sen. Friidrottskarriären slutade med ett junior-SM-guld inomhus på 400 meter. En svårbehandlad hälskada, som krävde operationer, tvingade ändå Sara att ge upp.

Nu är hon nybliven medicine doktor, men inte läkare.

Hon disputerade 6 maj och presenterade sitt forskningsarbete med Fredrik Elinder, professor i molekylär neurobiologi. De har upptäckt och kartlagt en mekanism som väntas underlätta en bättre behandling av epilepsi- och hjärtarytmisjuka.

– I stället för att rulla en sten framför dörröppningen, som dagens mediciner gör, har vi hittat hur man kan utnyttja dörrhandtaget för att stänga dörren, berättar Sara (och Fredrik Elinder).

Framgångsrik behandling av barn med epilepsi med fettrik kost är det som satte professorn, Saras handledare, på spåret. De hittade en ny mekanism men även ett nytt bindningsställe.

Det kan minska risken för biverkningar. Arbetet fortsätter med ytterligare grundforskning i syfte att hitta molekyler, som har specifika egenskaper och leder fram till nya läkemedel. I dag hjälper alla läkemedel mot till exempel epilepsi inte alla och har oönskade biverkningar.

Fortsatt forskning att lyckas fullt ut kan ta fem till 20 år.

Professorn och hans doktorand fann varandra direkt för fem år sedan.

– Jag tvekade aldrig när Sara sökte tjänsten. Hon hade disciplin och organisationsförmåga, säger Fredrik Elinder, som är framgångsrik ultramaratonlöpare och vet vad som finns bakom framgång.

Sara uppskattar handledares sätt och många uppmuntrande ord.

Hon ska i slutet av det här året åka till Miami i Florida och forska vidare under ett år i en ny forskningsgrupp för att med tiden ha en egen forskningsgrupp i Sverige. Under första USA-året bor hon och sambon kvar i villan i Linköping, och Sara sammanställe forskningsresultat med jämna mellanrum hemmavid.

Hon joggar i lugn takt två gånger i veckan, högst fem kilometer. SM i friidrott i Gävle i höst ser hon fram mot – som åskådare.

Mer läsning

Annons