Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för solen!

/

Varje år när solen skiner som mest inbjudande presenteras årets cancervarningar. Malignt melanom är den cancerform som fortfarande ökar mest. Ungdomar drabbas dubbelt så ofta av hudcancer i dag som för tjugo år sen. Den som blir bränd av solen som barn får ökad risk att drabbas senare i livet.

Annons
- Kläder på kroppen och hatt på huvudet är basen när det gäller att skydda sig mot solen. Kläder är billigast och bäst, solkrämen är bra där kläderna inte skyddar, säger Olle Larkö, hudspecialist som har forskat på solkrämer på Sahlgrenska sjukhuset.
Särskilt till barn rekommenderar Olle Larkö de fysikaliska solkrämerna som innehåller zinkoxid och titandioxid. Visserligen är de lite svårare att smörja in, men de kemiska krämerna absorberas till viss del av kroppen och hur barn påverkas av det vet forskarna inte.

I vår test finns två fysikaliska krämer, ACO Barnsolotion och CCS Solskydd. De ligger bra till både när det gäller pris och effekt. Märkligt nog är den i särklass dyraste krämen, Dr Hauschka Sonnenkreme fur Kinder, också den som har det lägsta skyddet mot UVA-strålningen. Den kräm, Garnier Ambre Solaire, som har det absolut bästa testresultatet, hundraprocentigt skydd för både UVA- och UVB- strålning är en kemisk kräm. Det är också den billigaste solkrämen vi testat, Nivea Sun Children´s.
Undersökningar visar att vi i allmänhet endast får på oss en fjärdedel av den solkräm som fabrikanterna rekommenderar. Därför är det viktigt att köpa kräm med hög skyddsfaktor. Särskilt gäller det barnen.
Vårt test av solkrämer är utfört i laboratoriemiljö och gjord så att solkräm lagts på en tunn platsfilm som sen utsatts för konstgjort solljus. Det resultat som anges efter fyra timmars exponering kan naturligtvis inte jämföras med vad som has hänt på barnets kropp efter fyra timmar. Då har sand, vatten och handduken förstört alltför mycket av solskyddet.

Det går inte att köpa en kräm med hög solskyddsfaktor, smeta in barnet och sen tro att det går bra att vara i solen utan kläder och leka i flera timmar. Solkrämerna smörjs på för tunt, för ojämnt och inte tillräckligt ofta
Någon exakt tid för hur länge barn bör vistas i solen ville Olle Larkö inte ge. Det beror t ex på vilken tid på dagen det gäller och hur väl skyddat barnet är. Mellan kl 12-14 är det olämpligt att vara ute i solen eftersom strålningen då är som mest aggressiv. Barn under ett år ska inte vara i solen överhuvudtaget och ska inte smörjas in med solkräm med kemiska filter. Deras hud är alltför känslig. Barnvagnar ska stå i skuggan, ett parasoll skyddar inte tillräckligt. Strålningen sker inte bara direkt från solen utan från hela himlen, och ligger barnet bara under ett litet parasoll reflekteras strålningen in under parasollet.
Marie Sälmark
www.consumercontent.se

Mer läsning

Annons