Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Second hand i första hand

/
  • Det våras för hippien. Stora sjalar och långa kjolar var heta plagg även på sjuttiotalet. Anna har en grön omlottkjol med batikmönster som kostar 40 kronor och en härlig svart folklorisk sjal för 30, grått linne kostar 35 kronor och blandade pärlor runt armen för 5 kronor styck. Lovisa har en brunrosa sjal för 20 kronor, grårosa blommig kjol för 50 kronor och guldtofflor med tillhörande förvaringsväska kostar 50 kronor. Varje set kostar runt 100 kronor.

Är du "estet" eller mer den sportiga typen? Eller kanske en färgstark karamell ur påsen med "engelsk konfekt" eller "gott och blandat"? För vårens mode är inte alls bara beige.

Annons
De stora visningarna och modereportagen innehåller mycket starka färger och roliga kombinationer. Som man blir glad av att titta på.
Modet speglar också hur världen blir allt mindre. Hawaiiblommor, optiska mönster, folklore, sportigt, österländskt och batik. Allt är inne, det gäller bara att komma på vilken smak man har...
Det nya är att det inte behöver vara dyrt att ekipera sig. Till och med filmstjärnor och politiker "skryter" om att de gärna köper second hand.
I Stockholm och andra storstäder har det blivit trendigt att fynda på loppis. Så trendigt att priserna börjar närma sig de ordinarie. Men här på "landsorten" kan man göra verkliga fynd! Vad sägs om en helrätt hawaii-skjorta för tjugo kronor och du slipper se tio andra komma i exakt samma skjorta! Och pilotsolbrillor för bara tio kronor! Det är ju nästan som gratis.
Det är inte bara tufft att handla på second hand.
Det är ganska smart också.

Här kan du handla:
Biståndsgruppen i Valbo på Televägen 2, har massor med begagnade kläder, både äldre modeller och en hel del nyare plagg. En billig, välsorterad och relativt "fräsch" butik utan så mycket "skräp".
Det mesta i mode-reportaget kommer från Biståndsgruppen.
Röda korset har två Kupan-butiker i Gävle. En på Dalagatan på öster och en på Furuviksvägen i Bomhus. Där måste man leta lite mer, men i stället är priserna helt fantastiska.
Barnboden på Södra Kungsgatan i Gävle säljer begagnade kläder för barn. Välsorterad och fräsch, men blandade prisnivåer.
Ria på Boothstgatan i Gävle har också klädbutik, men bara öppet på lördagar.
I Sandviken finns det begagnade kläder hos Frälsningsarmén på Storgatan.
Ånyomagasinet på Industrivägen och Ria-center på Odengatan, båda i Sandviken, säljer också second hand-kläder.

Reportage:
Helen Granditsky, text
Henric Lindsten, bild

Mer läsning

Annons