Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silfverbergs belöning är Willes påhitt

/
  • Guldhjälmen delas ut till bäste spelare och till laget som vinner SM. Kanske Jakob Silfverberg kan kröna säsongen med två exemplar.
  • Det var Wille Löfqvist som kom på idén med Guldhjälmen för drygt 15 år sedan.

Annons

Guldet ska hem till Gävle, ropar Brynäsklacken när den är på gott humör. Och den processen har i alla fall kommit så långt att guldhjälmen har kommit hem till Gävle i och med att Jakob Silfverberg fick den i förra veckan.

Guldhjälmen är en utmärkelse till säsongens bäste spelare i Elitserien, och att den verkligen går till rätt person kan ingen ifrågasätta. Det är nämligen elitseriespelarna själva som röstar fram vinnaren.

– Helt klart det bästa priset att få för en hockeyspelare i Sverige, säger Brynäslagledaren Wille Löfqvist.

Nu skulle Wille egentligen kunna tycka att Guldpucken är en vassare utmärkelse eftersom han själv fick det priset 1972. Fast å andra sidan var det han som instiftade Guldhjälmen.

– Jag jobbade på Frosta Fritid i början av 1980-talet och fick för mig att vi skulle visa upp oss genom att dela ut ett pris som spelarna själva verkligen skulle värdesätta. Jag fick företagsledningen med mig, och vi bestämde oss för att kalla utmärkelsen för Guldhjälmen. Jag minns att jag personligen delade ut det till Kari Eloranta, som fick den första hjälmen.

Detta skedde säsongen 1985-86, och på Frosta Fritid gjorde man vågen över all uppmärksamhet som den nya utmärkelsen gav. Det gjorde man även på Torspo, som tillverkade den guldglänsande hjälmen.

På Jofa i Malung gnisslade man däremot tänder. Det var ingen bra nyhet att konkurrenten fick så mycket publicitet.

Fast Jofa kunde så småningom ändå dra nytta av Willes påhitt. När Frosta Fritid så småningom försvann från den svenska marknaden var Jofa genast där och snodde idén med en gyllene hjälm. Nuförtiden är det Jofafolk som flackar mellan SM-finalstäderna med en uppsättning guldhjälmar redo att sätta på huvudena på de vinnande spelarna så snart finalserien är avgjord.

Ulf Kriström
070-155 43 72
ulf.kristrom@gd.se

Fotnot: Frosta Fritid köpte Gävlefirman Elof Malmberg AB under andra delen av 1970-talet och övertog lokalerna på Sörby Urfjäll. Det klassiska varumärket Elof Malmberg förintades, och kanske var det därför som Frosta Fritid inte överlevde i Sverige.

Mer läsning

Annons