Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista seglatsen blev årets finaste

/

Masten är avplockad, hösten är här.

Fåglarna som fångar flygfän har flyttat redan.

Annons

Apropå flygfän så frågade jag spindeln om hur han tyckte att sommaren varit. Han såg lite hängig ut. Sämsta sommaren på flera år tyckte spindeln, det var ju knappt en enda mygga i luften i sommar.

– Jag fick bygga finmaskiga nät för att komma åt knotten och bananflugorna, det är inte mycket mat på ett knott och en bananfluga, gnällde han vidare.

– Ja, men nu flyttar vi snart in dej och båten i båthuset så kan du krypa in i någon vrå och drömma om att du bor i Österfärnebo.

Båttillverkaren Hallberg-Rassy, som är en av Orusts största privata arbetsgivare, tappar order. Fram till 2007 hade man rejäl medvind, sedan vände vinden. Nu hoppas man på nya marknader i Ryssland, Turkiet och Ukraina. Tidigare var det Tyskland, Nederländerna och Storbritannien som var stabila köpare.

Gävlekatamaranen Rut kan ni följa på nätet. De bloggar och lägger ut filmer på You Tube hela tiden. Det är bara att hänga på. När detta skrivs seglar de längs den portugisiska sydkusten på väg in mot Gibraltar och Medelhavet. Kursen är 98 grader, farten 6,6 knop. Internet är ett fantastiskt instument. Kolla ni också. Hur de har råd att ligga ute och segla så länge kan man fråga sig men de har väl Rutavdrag.

Halmstad var i år slutmål för The Tall Ship Races. 64 fartyg lade till inne i Halmstad, vars hamn ser nästan exakt ut som vid Gävle Strand. Gävle och Halmstad är lika stora invånarmässigt. När Halmstad och GIF spelade match nyligen blev det 2-2. Många likheter.

Halmstad har en egen sliten fullriggare, HMS Najaden från 1897, som nu ligger mastlös vid kaj. Nu satsar kommunen (!) tre miljoner på det nödvändigaste åtgärderna. Långtidsarbetslösa kommer att jobba med projektet de närmaste åren. The Tall Ship Races hade cirka 100 000 besökare per dag i fyra dagar.

Det är väl vad Brynäs får ihop på 100 matcher.

Välkommen ombord.

Årets sista seglats blev den finaste. En kvinna från Stockholm ringde och undrade om hon kunde få hjälp att komma ut på havet för att sätta ut urnan efter sin far. Pappan hade bestämt sedan lång tid att han ville bli begravd utanför Bönan. Han var uppväxt på Brynäs. Det var ont om jobb för byggnadsarbetare på 1950-talet i Gävle så han flyttade till Stockholm. Men känslan var stark för Bönan och havet så där ville han vila.

Elektriska Rolf och jag seglade ut med fem anhöriga. Det var en vacker dag, solen kom fram när urnan sjönk, vi spelade så ”Så länge skutan kan gå” och gled sakta in mot Huseliiharen. En fin stund på havet.

Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons