Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuset ska städas varje dag

Efter nyår ska det bli snyggare på sjukhuset.
Då ska akuten och helgöppna vårdavdelningar städas varje dag i stället för fem dagar i veckan.

Annons

I september väckte Inger Landberg, c, frågan om hur det stod till med städningen på sjukhuset egentligen. Hon hade bland annat fått rapporter om snuskiga toaletter.

Många höll med, det blev debatt och smittskyddsläkaren har tagit reda på hur det står till med städningen och lämnat förslag till divisionscheferna på vad som borde göras.

Nu har hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp bestämt att från den 1 januari ska alla landstingets akutmottagningar städas varje dag och från den 1 februari ska även landstingets alla helgöppna vårdavdelningar städas varje dag i stället för fem dagar i veckan.

– Det här är ett stort steg. Då uppfyller vi i alla fall hygienrekommendationen som säger att man ska bryta smittkedjor en gång per dygn, säger Anne Östling-Kütt, divisionschef för diagnostik, som började titta på en utökad städbeställning redan i augusti.

Inger Landberg blir glad när hon får höra om beslutet.

– Jag tycker att det är jättebra med en gång om dagen och alla dagar. Men jag tycker att de också skulle ha en jour dit man skulle kunna ringa om det behövs dessemellan.

Beslutet innebär också att det blir tydligare hur städningen följs upp, något som smittskyddsläkaren pekade på behovet av i sin rapport.

Inger Landberg har fått stort gensvar på sin interpellation och många har hört av sig för att berätta om sina erfarenheter.

– Jag har frågat alla varför de inte säger till. Men de känner sig i underläge och vill inte gnälla.

Att städa varje dag på akutmottagningar och avdelningar kostar landstinget två miljoner kronor till om året.

Ett tredje steg som fanns med i förslaget var att städa alla utrymmen där patienter vistas varje dag, ett förslag som ledningsgruppen alltså inte sa ja till. Det skulle kosta 2,8 miljoner kronor mer om året.

Mer läsning

Annons