Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skällsord förr och nu

Det är förbjudet att förolämpa din meningsmotståndare enligt lag, men långt ifrån alla fall hamnar i domstol. Annat var det på 1630-talet då den som ogrundat kallade sin grannfru för slamsäck kunde räkna med böter. Åtminstone om det var en stadsbo.

Annons

Slamsäck var ett av många ord för hora på 1630-talet. Och precis som i dag var det viktigt för människorna då att inte kallas för saker som inte var sanna.

– För stadsbor var det väldigt viktigt huruvida beskyllningen var sann eller inte, säger språkforskaren Erik Falk, som skrivit avhandlingen Verbala förolämpningar i 1630-talets Uppsala.

Hans forskning tar avstamp i två domstolar: Uppsalas rådhusrätt och universitetets styrelse.

Muntliga skällsord och nedsättande tillmälen togs på betydligt större allvar bland borgarna i staden än hos studenterna på universitetet.

– På den tiden fanns inga id-kort, varför äran hade en stor betydelse. Äran var ens kreditvärdighet och därför var man känslig för kränkningar, säger Erik Falk som har studerat närmare 200 juridiska ärenden.

I rådhusrätten försökte ledamöterna utreda om förolämparen hade bevis för sitt tillmäle. Hade man inte det kunde man dömas till tolv mark i böter och den förolämpade friskrevs från sitt epitet.

Hos styrelsemedlemmarna på universitetet frågade man aldrig om förolämpningen hade verklig grund.

– Stadsborna uppfattade skällsorden som ogrundade anklagelser medan man på universitetet betraktade förolämpningarna som allmänna kränkningar. Det kan bero på sociala skillnader mellan kulturerna, berättar Erik Falk.

En förolämpande student kunde dock inte räkna med att samtliga kränkningar skulle gå ostraffat förbi. Somliga dömdes till tre dagar i studentfängelset.

I dag har merparten av 1600-talets skällsord bytts ut och moderniserats, hora och fähund undantagna, men tendensen att kränka sin meningsmotståndare finns kvar.

– Barn på en skolgård som kallas pucko reagerar på samma sätt som stadsborna i 1630-talets Uppsala, ”det är inte sant, har du bevis för det?”, säger Erik Falk.

(TT)

Mer läsning

Annons