Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidveteran tar träningen med ro

/

Annons

Nu är det full fart på Varvet. Jag har lite flyt. Jabowoky flyter. Sjösatte fem timmar före utsatt tid. Hamnkapten Lollo skulle hämta ut nya glasögon hos optikern, så det var bråttom. Han vinglade betänkligt, såg dubbelt sa han.

Rostfria Ove har inga fästen till sin nya rostfria spis, så Andelina är kvar på land. Snickar-Leffe går omkring och är förbannad för att han inte får bräder sågade till ett hus som han sätter panel på. Han är brädad av sågen. Den där Ernst Kirchsteiger gör TV om en såg i västra Gästrikland. Så Snickar-Leffes brädor blir inte sågade. Jag får väl åka upp barfota och fråga om dom kan såga åt mig också, säger Snickar-Leffe.

Hårt liv sjömanslivet.

I Pune i Indien har man nu tillverkat den sista mekaniska skrivmaskinen i världen. Fabriken Godrej and Boyce har ändrat produktionen till att göra kylskåp i stället.

Världens äldsta Vasaloppsåkare, Lennart Söderhäll från Bönan, 84 år pigg, kom förbi tidningen med abborrar till mig. Så otroligt glad jag blev.

Lennart har kört 31 Vasalopp, det senast i år då han skidade in i Mora efter elva timmar, tio minuter och en sekund, mycket strongt. Snittfarten var drygt 4 knop eller 7 kilometer i timmen, placering 12 168. Lennart håller formen genom att ro. Han sitter långt fram i båten, utrymmet akteröver brukar han ha fullt med ved. När folk kommer och frågar om han fått motorstopp så säger Lennart att han tränar för Vasaloppet. Vilken kille.

Fick tips av sumpväktar’n (kassören) i Böcklingarna om piprökningen jag ska börja med. Gör som Peter Carlsson i Blå Grodorna, säger sumpväktar’n. Han har aldrig rökt ett bloss, men går och suger på sin pipa på spelmansstämmor och buskspel. Han använder också pipan när han tar sig en sup!!!

Ta en rökig whisky i stället tycker sumpväktar’n.

Trafikstyrelsen fick bakläxa av EU för det nya förslaget om att alla fritidsbåtar med toalett ska ha holdingtank och kunna suga ur den samma. Aja baja sa EU, Trafikstyrelsen får klämma fram ett nytt förslag.

Apropå Trafikstyrelsen så fick jag en räkning på hela 20 kronor från myndigheten nyligen. Jag åkte bil till genom en vägtull till båtmässan. Trängselskatt. Tänk att kolla alla bilar som kör genom en vägtull, skriva en faktura, stoppa i kuvert, sätta på porto för sex kronor. Då är det 14 kronor kvar av tjugan. Sedan ska brevbäraren åka förbi med sin elmoppe och stoppa det i min låda. Efter det ska jag skicka pengar, brevbäraren får bära igen, någon ska kolla att pengarna kommit in på kontot. Billigt för så mycket arbete. Tänk på miljön, står det på baksidan av Trafikstyrelsens kuvert. Tack det samma, säger jag.

Förresten, varför heter det rusningstrafik när den står stilla?

Apropå bilar. Satt i reportagebilen med en kvinnlig reporter när hennes man ringer, som är hemma och är pappaledig. Vi kan kalla honom Konsumentmagnus. ”Vem i he-- har ställt min bästa kökskniv med spetsen neråt i en bunke med andra knivar och gafflar”, säger Konsumentmagnus? ”Svärmor”, säger reportern lugnt. Som tur är hör jag inte vad Konsumentmagnus säger. Reportern skrattar när hon lagt på. Jag håller med hemmamannen. Knivar ska vara vassa och behandlas varsamt, annars kan man kasta bort dom. ”Karlar”, säger reportern. Bara för hemmamannen att åka ut till Bönan där fixar Petter-knivspecialisten den rätta skärpan.

Förstaget som gjordes om i vintras passade perfekt. Elektriska Rolf räknade ut det nya måttet med Pythagoras gamla sats, den formeln fungerar fortfarande.

Apropå räkna. Miljardären Niklas Zennström har sålt Skype till Microsoft för 53 miljarder. En miljon i tusenlappar blir en bunt som blir elva centimeter hög. En stapel med en miljard i tusenlappar blir då 110 meter hög. Gävles TV-mast är 330 meter hög, lika med tre miljarder, alltså skulle Niklas kunna stapla upp 18 TV-master med tusenlappar. Då har han råd att köpa sig en ny och ännu snabbare segelbåt.

Panta rei

Lasse Halvarsson

På grund av tryckeriets haverier så har ”Rapporten” någon vecka på nacken.

Mer läsning

Annons