Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skilda världar - skilda lådor men hemlagat är det på alla håll

/
  • Det har nyss ljusnat ute. Inne i Karlsbergs gamla slitna byggnad är det lunch vid långborden. Janne Olsson i blå keps blir häcklad den här morgonen - han har minsann lövbiff i lådan medan Thomas Mosell, Stefan Wännström (skymd) och Stig Boström valt favoriten falukorv. Foto: GUN WIGH

Dagsljuset börjar krypa fram när byggjobbarna vid Sörby ängar går in. Klockan är nio och det är dags för lunch. Inne i det gamla huset som tidigare var en del av Karlsberg står enkla bord, lysrören är tända och det enda som är snyggt är väl utvikningsbrudarna på väggen.

Annons
Men stämningen är det inget fel på. Skämten duggar tätt över matdosorna, riktiga dosor i metall som stått i värmeskåpet ett par timmar. Jo, det finns en mikro också men än hänger det gamla skåpet med. Paket med knäckebröd står på bordet för den som vill ha.
Jag kollar nyfiket när Stefan Wännström, Stig Boström och Thomas Mosell lyfter på locken. Falukorv och makaroner, falukorv och makaroner och falukorv stroganoff med ris. Och inte en grönsak så långt ögat når.
- Det blir grönsaker på fredagarna. Då äter vi alltid ute, med salladsbord och sånt, säger Stig.

De börjar jobbet klockan sju och efter ett par timmar utomhus är de hungriga. Ett par timmar efter lunchen är det fikarast med kaffe och macka. Och frukt, påpekas det, i det här fallet en mandarin.
Vid halv två är det dags för en kafferast igen och fyra åker de hem och lagar middag.
Och mat till nästa dags matlåda.

Men ingen säger sig stå och laga för flera dagar på en gång. Alla karlarna vid bordet har lagat sin mat själva. Och visst kan de laga mat, säger Stig. Varvid Thomas håller på att sätta i halsen.
- Jo, men köttfärssås, pannkaka, ärtsoppa i plastkorv och köttgryta, vidhåller Stig som har barn att laga mat till också.
Markus Boström har laddat lådan med potatis, blodpudding, bacon och lingonsylt medan Niklas Nilsson petar lite bland potatisar och fiskpinnar. Han har glömt såsen hemma så det blev lite torrt.
Kaffet kommer. Stig Boström lyfter på överläppen och gör plats för desserten - en snus.

På Försäkringskassan är det lunch vid halv tolv. Här arbetar många kvinnor och de samlas runt borden för att äta tillsammans. De flesta har lagt upp sin mat på tallrik medan någon äter direkt ur matlådan. Här finns ett kök med personal som tar hand om disken. Och här bjuder arbetsgivaren på frukt till dessert.

Vid ett bord sitter Sinikka Matinlassi och Lillemor Larsson. De äter nästan alltid på arbetsplatsen. Och lunchen är det noga med.
Så på Sinikkas tallrik ligger biff med lök, potatis och spenat. Till dricker hon vatten och grönt te. Att det blev kött beror på att det är en rest efter helgen. Annars har hon nästan alltid fisk i lunchboxen. Lax och skaldjur återkommer på menyn.
Lillemor äter en italiensk viktväktarrätt med spaghetti, skinka, tonfisk, lök och tomat kryddat med bland annat oregano och överst förgylld med mager ost.

Det är ingen händelse att deras mat är så nyttig. För ett par år sedan ordnade Försäkringskassan en viktväktarkurs för de anställda som både Sinikka och Lillemor tyckte var bra.
Men ni tycker om att laga mat också?
- Jaa.
Lillemor lagar stora mängder åt gången och fryser in. Hemma har hon säkert 20 portioner av olika slag att välja bland. Sinikka nöjer sig med att laga för några dagar framåt på helgerna.

Lunchrasten varierar från 20 minuter till en timme. Med flextid kan man själv bestämma hur länge man vill sitta. Någon gång händer det väl att man går ut och äter, eller springer ut för att köpa en sallad.
Det blir billigare att ta med sig mat och det går fortare - men det är inte alltid det viktigaste.
- Jag tycker att jag lagar den godaste maten själv, säger Gunnel Brinkman, som har kycklinggryta och sallad i lådan, rester från en av helgens middagar som nu blir lunch.

Gull-Britt Larsson äter också helgkotletter, med sås och gelé - och naturligtvis sallad. Det märks att det är matmedvetna damer i det här lunchrummet, här är det rejät med grönsaker på varje tallrik.
- Vi har ju kontorsjobb, påpekar någon. Och äter man ordentligt på lunchen klarar man sig med något lättare på kvällen.

Lotten Löfblad
lotten.löfblad@gd.se
026 15 96 59

Mer läsning

Annons