Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skillnad på skit och pannkaka

Annons

Att vara eller inte vara, det är frågan. Ja det skrevs till Hamlet för en massa år sedan och är en klassiker inom teaterrepertoaren. Det har hela helgen varit stort pådrag med teatertält och allt kring Gasklockorna i Gävle. Alltid roligt när man satsar på att få folk komma ut och se något man kanske inte alltid går och tittar på. Massa spännande skådespelare, aktörer och olika pjäser och aktiviteter. Naturligtvis går Gävle kommun, länsstyrelsen och landstinget in med pengar och sponsrar delar av hela kalaset då detta är kultur och ska få bidrag.

Bidrag har ju varit en het potatis denna vecka då det avslöjades att Frälsningsarmén inte välkomnar homomänniskor som soldater! Jag som handlat så mycket på Myrorna till olika teateruppsättningar när det skall vara second hand och vanliga kostymer. Nu får jag väl tänka om, har ingen lust stödja en organisation som annars gör så mycket bra för utsatta människor i vårt samhälle, men är så insnöad att den gör skillnad på folk.

– Låt den lilla fjollan jobba för oss, men bli fin soldat, nej tack det går inte!

Åter till teater och deras bidrag. I Stockholm finns det fin teater och så finns det sånt som jag jobbar med. Privatteatrar! Jag har sytt och varit med och producerat massor av fantastiska uppsättningar för alla scener i Stockholm. Men då är det dom tappra kämparna som heter privatteaterchefer som står för notan och måste se till att hela kalaset går ihop. Hasse Wallman, Staffan Götestam, Vicky von der Lanken – dom får ingen hjälp med kulturpengar inte! Där måste varje krona räknas och man får trolla med knäna.

Vad är det för skillnad på att se Börje Ahlstedt och Solveig Ternström spela komedi på Dramaten och att se Tommy Körberg mot Helen Sjöholm på Oscarsteatern spela musikal? Jo, att Dramaten får massor av bidrag och Oscars inga! Ändå ska man veta att alla privatteatrars scener varje år drar in en massa extra pengar till Stockholms stad. Alla besökare som enbart kommer för att se deras farser, musikaler och teaterpjäser. Busslaster.  Hotellen fylls, restaurangerna bokas och handeln får nya gäster i butikerna som shoppar under storstadsbesöket. Men inte en krona eller ett tack till privatteatrarna. Sen kan man läsa om hur bra allt är på Dramaten eller Operan i Stockholm. Självklart! Skulle det inte vara bra och på toppnivå, då skulle det vara skandal!! Men allt det stöd dom får!

Såg en fantastisk Tosca på Stockholmsoperan ganska nyligen. Det var stor orkester, stor kör, stor ensemble och maffigt värre, skulle man betala vad det kostade skulle biljettpriset vara minst cirka 3 600 kr. Kanske är det så vi ska göra låta folk få betala för vad det kostar och vad vill man då se?

Hoppas nu att Gävleborna fått sin kulturella ådra fylld och att ni haft fantastiska minnen från teaterhelgen i Gasklockorna. Och tacka Gävle kommun nu för att det bara kostade 100 kr att komma in. Då har ni kanske råd betala för en biljett på en privatteater.

Många kramar från kulissen

Babsan

Mer läsning

Annons