Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköterska varnad för missbruk

Landstinget har stängt av och anmält en missbrukande sjuksköterska till Socialstyrelsen.
Division operation inför nu drogtester för alla.

Annons

Det var under en operation förra våren som arbetskamraterna tyckte att sjuksköterskan, som då ansvarade för sövningen och övervakningen av patienten, verkade sömning och inte riktigt med. Ett drogtest visade på morfin.

Efter en månad på behandlingshem återgick sjuksköterskan i tjänst, på behandlingshemmets rekommendation. Behandlingen fortsatte i öppenvård och tre drogtester visade på drogfrihet.

– Det fanns inga indikationer på att det var något problem, säger Lars-Åke Berndalen, tillförordnad verksamhetschef för anestesin.

I februari upptäckte arbetskamrater att sjuksköterskan injicerade morfin efter att ha gått av sitt arbetspass. Den här gången blev det en varning, en ny period på behandlingshem och en anmälan till Socialstyrelsen. Vilka arbetsuppgifter sjuksköterskan får sedan är inte klart än.

– Det är inte aktuellt att gå tillbaka till det här jobbet, säger Lars-Åke Berndalen.

Någon fara för patienterna bedömer han inte att det har varit. En anestesisjuksköterska arbetar aldrig ensam och sjuksköterskan har aldrig ensam haft patientansvar. Ingen har kommit till skada och inga avvikelser har anmälts som gäller sjuksköterskans arbete.

Division operation utökar nu sin möjlighet att drogtesta personalen.

Tidigare har de som arbetat på ambulansen och anestesin kunnat få lämna drogtest, antingen slumpmässigt eller vid misstanke om missbruk.

Det gäller numera alla inom divisionen, även personalen inom hud, kirurgi, ortopedi, ögon och öron-näsa-hals.

Divisionschef Kjell Norman tror dock inte att möjligheten att göra slumpmässiga tester kommer att användas särskilt ofta.

Inom operationsdivisionen ska heller ingen som rehabiliteras för missbruk längre få återgå till ett arbete där det är vanligt med narkotiska läkemedel utan i stället få andra arbetsuppgifter.

Inom landstinget är man skyldig att anmäla till Socialstyrelsen om man anser att någon inte kan sköta ett arbete på grund av sjukdom eller missbruk. Landstinget har de senaste tre åren gjort en sådan anmälan.

Mer läsning

Annons