Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skydda hunden från vilda faror

/
  • Värst utsatta är jakthundarna. Det beror på att de ofta springer långt från sin ägare.
  • Att hundar bli ormbitna är ganska vanligt.
  • Vildsvinen har kraftiga betar som kan skada hundar som hamnar ivägen för dem.
  • Ofta hör vi talas om hundar som skadats av vilda djur. Att vara i närheten av sin hund är det bästa sättet att hålla de vilda djuren på avstånd.

Att ge sig ut i skogen med hunden är härligt. Men i naturen finns vilda djur som kan vara farliga för hunden. Uppsikt, träning och skyddsväst är några tips för minska riskerna.

Annons

Svenskarna är ett naturälskande folk. Få saker kan mäta sig med att ge sig ut i skog och mark och låta hunden få löpa fritt. Men när våra tama husdjur möter de vilda djuren kan det uppstå problem. Allt från huggormsbett till möten med ilskna vildsvin eller revirförsvarande vargar kan ställa till det för våra fyrbenta vänner.

Beroende på vilket djur det handlar om finns olika tips och råd om vad man kan göra för att undvika olyckor.

Ett enda bett av en huggorm kan vara farligt för hunden, oavsett var på kroppen bettet har tagit, eftersom ormens gift bland annat kan ge blodproppar. Bästa tipset är att hålla hunden stilla och ta den till en veterinär så snabbt som möjligt.

Näst efter ormar skadas flest hundar i möten med vildsvin. I de allra flesta fall är det hundar som används i jakten på de vilda grisarna som råkar illa ut. En fullvuxen galt kan väga nästan 300 kilo och trots den kompakta kroppen och de korta benen är det ett snabbt djur. Dessutom är det utrustat med två långa och sylvassa betar. Risken är stor att de gör stora skador i hundens ljumskar, i buken eller på bringan.

Enligt Ib Ahlén, analytiker på försäkringsbolaget Agria, är det de skarpaste hundarna som löper störst risk att skadas. Det vill säga de hundar som inte väjer undan trots att vildsvinet går till attack. Hans råd är därför att testa hunden i ett särskilt vildsvinshägn, för att se hur den beter sig. Ett annat råd är att använda en skyddsväst på hunden.

– Det finns ett par västar som är testade av Jägarförbundet som ger ett bra skydd. Bland annat gör västen så att betarna glider av hundens kropp, säger han.

Skyddsväst kan också användas mot vargattacker. Då har västen en matta av taggar på ryggen för att avskräcka vargen från att bita hunden.

Men det absolut bästa skyddet mot vargangrepp är ändå att ha uppsikt över hunden, menar Ylva Ericson, biolog och informatör på Rovdjurscentret De 5 Stora i Järvsö.

– Det är egentligen inte märkligt – vilda djur är ofta väldigt skygga för människor och håller sig undan när vi är i närheten, förklarar hon.

Men under en jakt kan det vara svårt att full koll på hunden – vad gör man då?

– Man kan försöka lära hunden att inte följa upp vargspår. Ett annat råd är att kolla med länsstyrelsen var vargarna befinner sig och hålla sig ifrån det området. Ser man ett rovdjur eller ett spår är det bra att informera länsstyrelsen om det.

Lena Wreede/TT Spektra

lena.wreede@ttspektra.se

Mer läsning

Annons