Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta snarka!

Snarkar du eller din partner ofta? Då är sexlivet i fara! Inte nog med att ljudet kan tvinga ut en av er till soffan. En snarkande man kan få minskad sexlust - och till och med bli impotent.
- Man skrattar åt snarkning, men det är ett stort socialt problem, säger docent Tore Strandell.

Annons
Han är en av landets ledande experter på snarkning och driver den privata snarkningskliniken FysiologLab på Riddargatan i Stockholm.
- Männen jag möter har många gånger problem i sina äktenskap på grund av snarkningen. En man berättade att han snarkat sönder tre äktenskap.
I Sverige räknar man med att det finns omkring 300 000 män och 100 000 kvinnor som snarkar varenda natt. På senare år har läkarna börjat betrakta ständig snarkning som en sjukdom. Men många notoriska snarkare undviker i det längsta att söka hjälp.
- Ett problem är att en del av dem som snarkar vägrar tro på det när partnern påpekar det. Med en sådan macho-inställning kan det snart bli skilsmässa, säger Tore Strandell.
En klassisk situation är att snarkaren snabbt somnar in varpå gomseglet genast börjar spela sin irriterande serenad. Frun ger då honom en lätt knuff för att han ska sluta snarka. Men han tror att han ännu inte somnat och tycker att hon är snarkparanoid och trakasserar honom. Det beror på att hörseln "somnar" före resten av medvetandet - vilket gör att man inte hör sina egna snarkningar. Om snarkningen blivit ett känsligt ämne i äktenskapet kan det verkligen slå gnistor om de där små knuffarna.

De som snarkar mycket har ofta också störd sömn, och vilket leder till att de är onormalt trötta på dagarna. Kroppen reagerar på att andhämtningen blir ansträngd och då blir sömnen inte tillräckligt djup.
- Ett mycket effektivt sätt att slippa snarka är att undvika att ligga på rygg. Man kan köpa ett antisnarkbälte som gör det obekvämt att ligga på rygg och man hamnar automatiskt i en ställning där man inte snarkar.
Oftast kan man uppnå härligt bullerfria nätter med betydligt enklare medel.
Många snarkar för att de ständigt är täppta i näsan, eller för att näsan är trång. Om näsans slemhinnor är uppsvällda kan det räcka med vanlig receptfri nässprej för att få snarkningen att försvinna. Nässprejen ska dock inte användas längre än en vecka i sträck.
- Om man märker att nässprejen har effekt ska man vända sig till en öron-, näsa- halsläkare. Han kan sedan skriva ut andra läkemedel som öppnar näsan.
Man kan också försöka med att sova med en liten näsvidgare som spärrar upp näsborrarna. Finns att köpa på apoteket.
Det finns också speciella tandskenor mot snarkning, så kallade snarkskenor. De provas ut individuellt. Skenan är konstruerad så att underkäken dras fram ungefär fem millimeter längre än det naturliga läget. Det gör att tungans bas ligger lite längre fram. Det ger bättre luftpassage och därmed i bästa fall ingen snarkning.
En del lyckas undvika att snarka bara genom att sätta en bit kirurgisk tejp rakt över munnen innan de går och lägger sig. Den hindrar att underkäken ramlar ner när man sover.

De riktigt svåra snarkarna kan använda en andningsmask med luftpump på nätterna, en så kallad CPAP-utrustning. Den skapar ett litet övertryck i svalget som håller gomseglet i schack och gör det helt omöjligt att snarka. Utrustningen ger Alien-associationer, så det är kanske ingenting man plockar med sig första natten man sover över hos en ny partner. Vilket förmodligen är en av anledningarna till att en del unga män med envis och volymstark snarkning föredrar att låta operera sig.
En snarkare kan bli kvitt sina problem genom att dra ner lite på fet mat, rökning och alkohol. När man går upp i vikt sätter sig fett i svalget också. Ofta räcker det med att banta för att man ska sluta snarka. Rökningen får näsans och svalgets slemhinnor att svälla så att man kanske andas med munnen på natten och därför snarkar.
Alkohol, liksom sömntabletter och lugnande medel, gör att man sover djupare. Det leder till att gommen och svalget slappnar av mer än normalt i sömnen.

Om man inte gör något åt snarkningen är risken stor att den blir värre med åren. De kraftiga vibrationerna gör gomseglet allt sladdrigare. Och har andningsvägarna väl blivit slappa så drar de inte ihop sig igen.
- När man snarkar de flesta nätterna i veckan är det dags att söka läkare, även om snarkningarna är lätta. Om man kommer i tid så hinner man motverka en försämring, säger Tore Strandell.
En del av snarkarna drabbas av att tungan eller gomseglet vid inandning helt och hållet sluter till så att de inte får någon luft. Andningsuppehållen kan vara längre än en minut. Om de kommer tätt under hela natten kallas den här sjukdomen för sömnapnésyndrom.
- Det är enormt påfrestande för frun att se sin man få andningsuppehåll under sömnen. Hon tror ju att han håller på att dö. Därför kan hon vara tvungen att sova i ett annat rum av ren självbevarelsedrift.
Den som har andningsuppehåll märker det däremot inte själv. Och lyckligtvis har kroppen ett effektivt varningssystem som hindrar snarkare med sömnapnésyndrom från att kvävas. När ansträngningen att andas in blir tillräckligt stor så blir sömnen ytligare. Då öppnar sig svalget och luften kan strömma ner i lungorna igen.
Allvarlig sömnapné är rena misshandeln av kroppen, framför allt för att blodtrycket hoppar upp och ner hela natten. Människor med ett stort antal andningsuppehåll löper många gånger större risk än genomsnittet att drabbas av hjärtinfarkt. Risken för högt blodtryck och hjärnblödning ökar också kraftigt.

Även sexlivet tar stryk av de nattliga andningsuppehållen.
- På en impotensklinik i Australien upptäckte man att minst hälften av dem som sökte hade akut sömnapnésyndrom. De svårast drabbade tappar inte bara förmågan utan också lusten. Det beror inte bara på att de är helt utmattade utan också på att sömnstörningen gör att att könshormoner och tillväxthormon inte produceras som det ska, säger Tore Strandell och fortsätter:
- Även män som snarkar mycket, men inte har andningsuppehåll, kan få problem med sexlivet genom att snarkningen allvarligt stör deras sömn.
Den mest drastiska åtgärden mot snarkning och sömnapné är att skära bort de mjuka delarna av gommen.
- Unga män som ännu inte hittat någon fast partner är villigast att bli opererade. Många unga storsnarkare säger att kvinnorna alltid lämnar dem eftersom de inte står ut med snarkningen, berättar Tore Strandell.
Operation är en omtvistad metod med osäker effekt, som många gånger ger andra besvär.
Claes Nero
PM

Mer läsning

Annons