Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutförvaret lyft för Gävle

Redan i dag jobbar många Gävlebor i Forsmark. Om slutförvaret blir verklighet innebär det 100-tals nya arbetstillfällen i decennier framöver.

Annons

– Det är klart att vi kommer att märka effekter, säger Robert Sivars Karlsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Gävle.

Forsmark utanför Östhammar ligger knappt tio mil från Gävle, alltså inom pendlingsavstånd. Kärnkraftverken sysselsätter omkring 1 700 personer och Forsmarksgruppen har ett årligt anställningsbehov på cirka 170 personer.

Om bygget av ett underjordiskt kärnbränsleförvar får klartecken kommer SKB, Svensk Kärnbränslehantering, också att bli en stor arbetsgivare.

Driften av anläggningarna beräknas sysselsätta cirka 300 personer och den flera decennier långa byggnadsfasen kommer att skapa 100-tals arbetstillfällen.

– Om man räknar med hela kedjan av underleverantörer så får projektet naturligtvis positiv betydelse för arbetsmarknaden i Gävleområdet. Det är jättekul att få en stabil efterfrågan som inte är konjunkturkänslig utan ligger och tuggar på år efter år, säger Robert Sivars Karlsson.

Även förvaret för kortlivat avfall ska byggas ut för att rymma framtida rivningsmassor från Barsebäck, Ringhals, Oskarshamn och Forsmark.

I dagsläget finns 48 miljarder kronor avsatta i en fond för de planerade byggprojekten.

Mer läsning

Annons