Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbare ­behandling ger hjälp till fler

/
  • Carema i Gävle lovar bättre behandling av psykosociala besvär och smärta. Från väns­ter Gunilla Lindgren, hälsopedagog,  Magnus Ehrenström, sjukgymnast, Sören Bergvall, sjukgymnast, Viola Antman, enhetschef, Eva Söderhäll, verksamhetschef, Sven-Erik Renström, läkare, Bengt-Olov Staffas, verksamhetschef.
  • – Kortare behandling med kognitiv beteendeterapi ger bättre resultat och passar våra patienter, säger Sven-Erik Renström, tillförordnad verksamhetschef på Gävle hälsocentral.

Snabbare, effektivare behandlingar för fler patienter som mår psykiskt dåligt. Det är målet när Caremas hälsocent­raler i Gävle nu sätter ny kurs för den psyko-sociala vården.

Annons

Människor med depressioner, ångest, sömnsvårigheter och stressproblem söker i allt större utsträckning professionell hjälp. Många vänder sig till hälsocentralerna och deras psyko-sociala team.

Carema, med tre hälsocentraler och 27 000 listade patienter i Gävle, fick många att höja på ögonbrynen när man i våras meddelade att man tänkte göra sig av med hela sitt team med fyra kuratorer och i stället börja anlita externa terapeuter. Syftet sades vara att ändra inriktningen på behandlingen och göra det lättare att ge patienterna rätt hjälp. Kuratorerna själva menade att detta bara var en sparåtgärd och varnade för försämrad kvalitet.

Nu har Carema byggt upp sin nya modell och är mycket nöjda med resultaten hittills. Tillgängligheten har ökat. Fler patienter har kommit under behandling.

– Under halva september och oktober har vi haft 250 individuella träffar mellan patient och terapeut, det är oerhört många, säger Bengt-Olov Staffas, verksamhetschef vid Brynäs hälsocentral.

Carema anlitar i dag sju olika externa terapeuter. Det är bland annat psykologer, psykoterapeuter och socionomer. De kommer till hälsocentralerna och träffar patienterna där. De har en annan kompetens och profil i sitt arbete än kuratorerna. I stället för långa behandlingar byggda på samtalsterapi erbjuds patienterna numera kortare behandlingar med KBT, kognitiv beteendeterapi. Det gör det möjligt att lättare få in nya patienter i behandling och hålla nere väntetiderna.

KBT-behandling ger snabbt bra resultat och lämpar sig väl för den typ av patienter med lättare psykisk ohälsa som hälsocentralerna ansvarar för, menar Sven-Erik Renström, läkare och tillförordnad verksamhetschef för Gävle hälsocentral. Åtta av tio patienter blir botade eller får en kraftig förbättring.

Även behandling i grupp används mer än tidigare, både av medicinska och ekonomiska skäl.

– Det är effektivt och därmed bra för skattebetalarna. Vi måste använda våra resurser klokt, säger Sven-Erik Renström.

En bärande tanke i modellen är att de patienter som vänder sig till sin hälsocentral snabbt ska få respons. Inom ett par dagar får patienten ett första samtal via telefon med en samordnare som sedan lotsar vidare till rätt hjälp. De som behöver behandling ska få påbörja sådan inom två veckor.

– De här patienterna mår inte bra av att bli hängande i luften, korta väntetider är mycket viktigt, säger Sven-Erik Renström.

Carema ser den nya inriktningen som en del i en satsning på förbättrad rehabilitering. Företaget planerar också nya insatser för patienter med smärtproblematik. Kurser ska startas där deltagarna får träffa ett team bestående av olika specialister – läkare, sjukgymnast, psykolog, sjuksköterska och beteendevetare – för att hitta sätt att lindra sina besvär och få ett bättre liv.

Mer läsning

Annons