Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart är alla Hilding Mickelssons bilder digitala

/
  • Ann Blomdahl, Delsbo och Monica Blomqvist, Storvik, ler ihop med kassören Erik Hildingson, Arbrå.

Annons

Projektet med att digitalisera Hilding Mickelssons stora bildsamling rullar på. Nu har 55 000 foton katalogiserats, försetts med sökord och arkiverats åldersbeständigt. Arkion i Bollnäs har hittills skannat 18 000 bilder. Därmed blir de sökbara på nätet. Det framgick när Hilding Mickelssonsällskapet höll årsmöte i Rengsjö församlingshus.

Monica Blomqvist, Storvik och Ann Blomdahl, Delsbo jobbar med bildprojektet på Hälsinglands museum i Hudiksvall. De berättade att museet hittills dragit in mellan fyra och fem miljoner kronor.

Av summan ligger 1,4 miljoner kronor på den snart klara ombyggnaden av arkivet som gör att Mickelssons och alla andra bilder kan förvaras på rätt sätt.

Nu är dock risken uppenbar att det fortsatta arbetet i Hudiksvall stannar av. Pengarna håller på att ta slut och inga nya finns i sikte. Digitaliseringsarbetet, som bekostas av Bollnäs kommun, berörs inte.

– Vi har alla Hildings svartvita negativ kvar att gå igenom. Det räknar vi tar ett år ytterligare med en och en halv tjänst. Vi behöver all hjälp vi kan få. Litet över en miljon ytterligare behövs. Vi vill verkligen slutföra arbetet, sa Monica Blomqvist.

Litet blev hon bönhörd direkt. Sällskapet beslutade på styrelsens förslag att avsätta 50 000 kronor av behållningen till bildprojektet.

Sällskapets årsmöten hålls alltid en lördag nära Hildingdagen. Den här gången kom Hildings namnsdag och även födelsedag på ”rätt” dag. Han skulle då ha fyllt 90 år. De omkring 50 deltagarna samlades först i Rengsjö kyrka där prosten Börje Björklund mindes hustrun Adéle, som gick bort för tio år sedan, och Hilding, som lämnade jordelivet tre år senare. Björklund påminde om att båda bodde och verkade i socknen under hela sitt liv.

Filmaren Berndt Persson, tidigare Rengsjöbo men numera bosatt i Hudiksvall, visade som vanligt ett axplock ur sin rika filmskatt från många års samarbete med Hilding. Tidigare landshövdingen Lars-Eric Ericsson, Järvsö, omvaldes som orförande.

Mer läsning

Annons