Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart är Lättings bakom galler

/
  • I flyttagen. Snart töms de tre våningarna i hamnmagsinet på Alderholmen. Flyttlasset går till söder till det gamla fängelset som rustats och gjorts fint.

Kulturföreningen Lättings startade 1989. I vinter flyttas verksamheten från Alderholmen till gamla fängelset på Hamiltongatan. De nygamla lokalerna innebär stora förändringar för både de arbetslösa och övriga allmänheten.

Annons
Ninni Berggren och Aino Calmeyer var med och startade Lättings för 13 år sedan. Syftet var att bredda kulturutbudet i Gävle. De första åren var det enbart föreningsverksamhet på kvällarna med musik, utställningar, kurser och fika.
Många arbetslösa besökte Lättings och Ninni och Aino funderade på om de inte kunde använda lokalerna även på dagtid. Så blev det och för elva år sedan startades arbetslöshetsprojektet som fortfarande fungerar. Då sysselsattes 18 ungdomar. I dag finns ungefär 100 personer i alla åldrar på Lättings.
Föreningen drivs av en styrelse och omsättningen är uppe i ungefär fem miljoner kronor om året.
Ninni och Aino är fortfarande projektledare och har till sin hjälp tio projektanställda som driver elva olika projekt öppna för alla arbetslösa mellan 16 och 65 år eller "inskrivna på arbetsmarknadspolitiska program" som det heter på byråkratsvenska.

Kaféet ligger i ett stort utrymme i gatuplan. Det är det projekt som oftast besöks av även icke arbetslösa. De som jobbar i kaféet sköter om inköpen, bakar brödet och sköter servicen till kunderna.
På konstavdelningen en trappa upp jobbar de arbetssökande med egna arbeten men deltar också i kurser och tar hand om barngrupper.
Den administrativa avdelningen är hjärtat i verksamheten. Där finns receptionen med personal som sköter inskrivningar och utskrivningar. Personalen håller också reda på var alla i huset finns.
I teaterverkstaden bygger man scenografi, syr scenkläder och tillverkar dockor framför allt till barnteaterföreställningar.
Teatern, belägen högst upp i huset, producerar föreställningar för barn och vuxna. De sätter även upp föreställningar på beställning, så kallad forumteater om till exempel rattfylleri. Teatergruppen är ibland ute på turné.

I stensliperiet görs smycken för eget bruk men även till försäljning. De som deltar i projektet letar då och då lämpliga stenar i gamla gruvor.
Fotoavdelningen ingår i medieavdelningen. Avdelningen dokumenterar Lättings verksamhet och gör egna arbeten. De fotograferar även åt skolor och dagis. All fotografering görs i svart-vitt.
Marknadsförings- och medieavdelningen sköter utskicken till skolor och dagis samt gör affischer och informationsblad om Lättings.
Internationella avdelningen sköter volontärservicen. Alla ungdomar i Gävle med omnejd kan få gratis service bland annat via en databas över projekt runt om i Europa. Internationella avdelningen hjälper också till med pappershanteringen. De kan även ge viss hjälp till volontärarbete och utbildning utanför Europa.
Videoavdelningen gör spelfilmer och dokumentärer om Lättings. Filmerna görs från manus till färdig film.

Maskinrummet som ligger i huset intill är tänkt för dem som är intresserade av vackra, rörliga maskiner men inför flytten till gamla fängelset bygger de som jobbar där möbler som ska passa på gamla fängelset.
Alla dessa grupper ingår till och från även i andra projekt. Lättings har också internationellt utbyte med andra projekt i bland annat Tyskland, Vietnam och Mexiko.
Till Lättings kommer inte bara arbetslösa utan även många barn som bland annat ser teater, slipar stenar eller målar och tecknar.
De arbetslösa har möjlighet att dela med sig av sina kunskaper och starta egna kurser. För tillfället pågår kurser i meditation, ekonomisk sanering, ryska och finska.
- Allt det här kommer att finnas kvar men i andra former. Det måste bli förändringar på grund av att folk går kvar längre nu. Förut var det sex månader som gällde men nu kan de vara kvar upp till ett år, berättar Aino Calmeyer.

Reportage:
MONIQA SWÄLAS, text
ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM, bilder

Mer läsning

Annons