Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart är man där själv

/

Gubbarna på varvet är snart alla pensionärer. Vi önskar varandra ”grått nytt hår” så här kring nyhår. Elaka Lundgren och Elektriska Roffe är de senaste i raden.

Annons

Vi hade häftiga snöoväder före jul, SMHI skickade ut klass 2-varningar på löpande band, sen blev det ett rejält töande kring nyår, då hade det varit befogat att SMHI gått ut med plask 3-varningar.

Apropå pensionärer, snart är man kanske där själv. Jag har levt på min kamera sedan 1968.

Den 11 juni i år har jag fotograferat 40 år på GD om jag jobbar kvar då. Det blir spännande att följa nerskärningarna på bladen. Många tjänster ska bort. Högsta chefen Anna-Karin Lith kallar jag för Anna-Karin Delith för det är hon som skär ner. (Delete är ”ta bort-knappen” på datorer för er som inte hänger med i svängarna).

Kineserna kapar också, i tidtabellerna. Man har över 1 000 mil järnvägsspår för snabbtåg som gör 300 kilometer i timmen. Förut tog det 22 timmar med tåg mellan Kanton och Peking, en sträcka på lite över 200 mil. Nu kör man sträckan på åtta timmar! Nattåget mellan Narvik/Kiruna och Stockholm tar längre och längre tid på sig för varje år. Norrtåg som bara trafikerar spåren i norra Sverige har frusit fast.

Det är farligt att bli äldre. Att dessutom vara man och samtidigt vara på sjön är riktigt farligt. Av 97 som drunknade 2012 var hälften över 60 år och 87 procent var män. Hårt liv sjömanslivet.

Världens största vrak Costa Concordia ligger kvar vid ön Giglio men ska komma på rätt köl i år. Det blir otroligt spännande att följa. Fartyget är 295 meter långt och väger 60 000 ton. Lyftet beräknas kosta kring två miljarder kronor.

Svenska LKAB är med på ett hörn och ska borra 120 hål i berget under vattenytan. I hålen ska man fästa vajrar som ska förankra båten när hon ska upp på rätt köl. LKAB:s borrteknik med en högtrycksvattendriven borr är unik. Hoppas gruvbolaget lyckas. En som sitter och gruvar sig inför rättegången är kapten Schettino.

Spindeln är trött på att sitta instängd i dammsugarpåsen och vill flytta ner till båthuset.

– Där kan man få hänga i lugn och ro, du är ju galen i den där dammsugaren, tycker spindeln.

– Okej, du får flytta ner till båten, du får hålla kölsvinet sällskap.

– Har du flera djur i fångenskap? undrar spindeln.

– Nä, kölsvinet är seglarens kelgris.

Nu efter jul ska man träna bort det man gick upp. Ett bra sätt är att springa på löpande band. Men man måste ha bra löparskor. Så jag testar skor på löpande band. Hårt liv sjömanslivet.

Panta Rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons