Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart slut på dumheterna

Annons

Jag såg till min oförställda glädje att det snart kanske är slut på dumheterna med masstart på femmilen i skidmästerskap. Äntligen.

För när denna horrör infördes försvann totalt tjusningen med femmilen. Att sitta och fånstirra på ett pärlband av löpare i följa John-formering är ju tristare än att se målarfärg torka.

Femmilen ska köras två varv på en 2,5 mil lång bana, tidskontroller på högst var femte kilometer och individuell start. Det är då den bäste vinner, det är då det kan bli dramatiska förändringar under den sista halvmilen.

Masstart ska vara förbehållet Vasaloppet och andra långlopp.

Apropå Vasaloppet så var jag och Sture Dahlström och tog emot gästrikar i Öppet spår, det såg ni säkert i tisdagens tidning. Som vanligt träffade vi funktionärsveteranen Kalle Olans, en hedersman som varje år ser till att vi får komma in i funktionärernas allra heligaste och värma oss med blåbärssoppa och mackor.

Kalle är som sagt en erfaren funktionär, därtill ett par år äldre än själva Vasaloppet. Han brukar säga det rätt träffande själv:

– År 1920 inträffade två remarkabla händelser i Moras historia: Anders Zorn avled och jag föddes.

Under många år var Kalle Olans skidkontrollant i målområdet och han var en av dem som tyckte det var något lurt med Jean-Paul Pierrats skidor, den där gången år 1982 då fransmannen diskades och fråntogs segern.

Mer läsning

Annons