Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snoddas var nära att inte bli känd

Hårt liv sjömanslivet. Här kommer två rättelser.

Annons

Jag fick ett trevligt samtal från en man i Sandviken som jag missade namnet på. Men han berättade att Snoddas inte skulle spela SM-final dagen efter radioprogrammet ”Karusellen” med Lennart Hyland utan att det var en vanlig seriematch mot Hammarby.

Sedan berättade han att Hyland alltid drog ut på tiden i sina program trotts att han var en snabbpratare. Det var på vippen att man inte skulle hinna få med Gösta Snoddas Nordgrens nummer med ”Flottarkärlek”. Då hade kanske Snoddas aldrig blivit den superkändis han blev.

Dessutom fick jag veta att Snoddas sjöng en låt i pausvilan i matchen mellan SAIK och Bollnäs på Norra IP. Det skulle vara i dag det. Jag har ju hört dagens svenska bandymästare när de sjunger i omklädningsrummet, men den allsången ska nog stanna där.

Hyland var alltså en snabbpratare. En gång stod han vid planket och refererade en Djurgårdsmatch när Rolle Stoltz åkte fram till och sa: ”Snacka inte så fort, Lennart, vi hinner inte med och lira”.

Appropå ishockey så kommer rättelse två här.

Det gäller Stig Salmings byxor med reklam för Gevalia på Janne Düsings fräna tacklingsbild. Stefan Webersköld i Jönköping har rätt. Tre Kronor gjorde reklam för Gevalia. Reklamen fanns även på ryggen. Byxorna var blå. Stefan har skickat bildbevis på leksingar med likadana byxor och att de skulle åkt om kring med Brynäsbyxor finner han omöjligt. Så Stefan har rätt. Om det nu inte var så att Leksandslirarna kom på ett ”oväntat besök” förstås...

Ni har säkert läst och hört om att det är 100 år sedan RMS Titanic sjönk. Men vad står RMS för?

SS är Steam Ship, HMS är Her Majesty’s Ship, MS är Motor Ship, SY Sailing Yacht och så vidare. RMS står för Royal Mail Ship. Postbåten alltså.

Simmar-Bosse, som säger att det heter det heter ”svabba” när man tar hand om barnbarn, har kommit på att det heter ”gnabba” när man tar hand om sjuk hustru.

Gamle kulturredaktören Widegren är förbannad för han har fått råtallolja vid sitt fina skärgårdshus utanför Söderhamn. Vännen och konstnären Hans Tjörneryd däremot tycker att talloljan är finfina grejer: ”Det var sånt vi gjorde rök av när Pierre Holänder gjorde mina flygskulpturer. Kanonolja! Vi kan åka ut till skäret och ta ett par stänkare och göra nya rökskulputrer”, säger Hans.

Bra idé. Det gäller bara att få med redaktören på konstnärligt projekt.

De nya ljustavlorna i Gävle blev riksbekanta över en dag, som bekant. Grattis till den tavlan, Gävle. Välkommen ombord.

Panta rei.

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons