Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderlund var fröknarnas riddare

Annons

Varje lördag klev stadsbudet Roland Söderlund ur sängen, duschade och rakade sig, tog en snabb frukost, klädde sig lite lagom elegant och gick visslande till jobbet.

Just på lördagarna var stadsbudsjobbet inte så pjåkigt. Då gick Söderlund raka vägen till en lägenhet i centrum och knackade på. Där inne väntade hans arbetsuppgift: Två ogifta systrar.

Nänänänä, dra nu inga förhastade slutsatser. Stadsbuden fixade det mesta, men det fanns gränser. Och de båda gamla fröknarna hade heller inga andra avsikter med Söderlund än att han skulle förgylla deras dag på ett högst passande sätt. De skickade honom till Systembolaget för att kanske köpa en halvflaska portvin eller till torget för att välja ut de fräschaste grönsakerna till helgmiddagarna.

Dessutom städade han damernas stora lägenhet och såg till att de hade det bra i största allmänhet. Han var en sällskapsherre, helt enkelt, dessa lördagar.

Ja, Roland Söderlund var ett stadsbud med stil och finess. Han var över huvud taget en ovanligt bra karl, i alla fall enligt Ola Ohlsson som jobbade med honom i slutet av 1960- och början av 1970-talet.

Ola kände också Thure Widén, stadsbud nummer 1, och den legendariske ”kattmördaren” Tillman med flakmoppen. Han uppskattade båda.

– Men ingen var som Roland Söderlund. Allt jag kunde i stadsbudsbranschen lärde jag mig av honom, och han var en härlig människa. Tyvärr dog han alldeles för tidigt, men jag har länge känt det som om han fortfarande vakar över mig. En sån människa var han faktiskt. Jag saknar honom verkligen.

Ulf Kriström

070-155 43 72

Mer läsning

Annons