Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sot, aska och brandlukt ska bort

/
  • Någon saknar nog sin nalle. När Monica är klar med den kommer den att vara krambar igen
  • Monica, Maria och Eva lastar kärrorna fulla med bohag från en lägenhet.
  • Eva Qvist putsar omsorgsfullt en kristallkrona.
  • Ungefär 1 000 kartonger prylar plus möbler och annat lösöre från Blåbärsvägen står i högar i en hyrd industrilokal i väntan på sanering.
  • Maria Morell, Ewa Qvist och Monica Pedersen är saneringstekniker på Ocab.
  • Färdigsanerat bohag klart att flyttas tillbaka till en sanerad lägenhet.
  • Det omsorgsfullt dekorerade pepparkakshuset som ingen hann äta upp kommer troligen att kastas.
  • Rudhi Westling, arbetsledare, Tomas Persson, ansvarig för PCB och asbestarbeten och Jonas Westling, delägare i Ocab.

Det har gått två månader sedan branden på Blåbärsvägen i Sätra. I en industrilokal på Brynäs står familjernas sotiga bohag. Allt ska saneras innan ägarna får det tillbaka.

Annons

Luften är råkall i den 600 kvadratmeter stora industrilokalen. Det luktar inget speciellt men petar man i högarna med leksaker, möbler, fritidsutrustning och kläder så finns där en fet, gul hinna över allting. När prylarna lämnar lokalen ska de vara rena och fria från lukt och sot.

Sakerna står i ett rutmönster där varje lägenhet har sin ruta, noga markerad så att familjerna inte får tillbaka grannens prylar. I en vrå står en vattenkanna, en tavla och en solstol. Lite längre in i högen skymtar en gul rutschkana, en julgran, säckar med kläder och några sängar. Ett tomt akvarium vilar på en byrå intill några lampor och en grill.

– 60-70 procent av verksamheten är brandsanering, berättar Jonas Westling, en av delägarna till saneringsfirman Ocab.

Resten av verksamheten är avfuktning, sanering av asbest, PCB, radion, ventilationssanering, överlåtelsebesiktningar och industrisaneringar.

Ocab kontaktas av SOS eller räddningstjänsten redan när det brinner. Så fort askan har svalnat är saneringspersonalen igång och jobbar.

– Det handlar om akut restvärdesräddning. Vi tar bort överskottsvatten, tar ut saker, täcker över och ställer in avfuktare. Vi försöker minimera skadan så mycket som möjligt, berättar Rudhi Westling, före detta ägare av företaget och numera arbetsledare.

Saneringsfirman måste ha en beställning från försäkringsbolagen innan de kan börja arbeta och de gör upp med hyresgästerna om vad som ska sparas och vad som kan kastas. Hyresgästen får också göra en prioritering och tala om vad han eller hon kan komma att behöva de närmaste dagarna.

– Många är chockade och orkar inte ta tag i det och vi stressar dem inte, säger Jonas.

– Vi är in i hus och hem varje dag, in i folks hjärtan. Vänd på det. Hur skulle du vilja bli bemött? Det är så vi måste tänka, säger Rudhi.

En flyttfirma forslar möblerna till Ocab eller om det handlar om stora mängder bohag, som i det här fallet, till en hyrd industrilokal.

– Det är en grym logistik, säger Rudhi.

– Vi får inte sanera för dyrare än dagsvärdet. Det är vi som gör bedömningen men är till exempel en tv äldre än sex-sju år är det ingen idé.

Det som blir för dyrt att sanera eller är för skadat ställs åt sidan så kunden och försäkringsbolaget får gå igenom det innan det slängs.

I ett hörn står några vissna och sotiga krukväxter.

– Dem ska vi återuppliva, skojar Jonas.

I Ocabs lokaler finns en ozonkammare. De har också en flyttbar kammare som de kan ta med till den tillfälliga industrilokalen. Ozonet förstör luktmolekylerna så att bohaget inte luktar brandrök längre.

Monica Pedersen, Maria Morell och Ewa Qvist tar var sin kärra och går längst bort i lokalen. De plockar kärrorna fulla med saker och går tillbaka in i en lokal med ett partytält uppställt vid ena kortväggen. Därinne är det betydligt varmare än i de större rummen och här finns rengöringsmedel, vatten och sopsäckar fulla med trasor. I partytältet behöver tjejerna inte frysa när de putsar och torkar.

Ewa har tagit sig an en stor pappkartong som egentligen används som garderob men nu hänger det en kristallkrona i kartongen. Lampan är omsorgsfullt inlindad i en mjuk filt. Ewa låter kronan hänga kvar i kartongen medan hon tvättar prisma för prisma med varmt vatten och rengöringsmedel.

Under tiden har Monica hunnit torka ren en stol. Sakta men säkert betar de av lägenhet efter lägenhet.

– Värst är det att ta reda på saker i lägenheter där folk omkommit och där man får skotta sot, säger Monica.

Ewa fortsätter petjobbet med prismorna.

– Man måste vara nöjd själv, säger hon och gnider med trasan.

Det mesta går att rengöra med vanliga rengöringsmedel som är bra både för miljö och människor. Det som kan vara svårt att få rent är fotoalbum och tavlor. De dammsugs och torkas med en kautschuksvamp innan de ozonbehandlas. Tv-apparater och datorer körs till en elektronikfirma för sanering.

– Vissa flyttar tillbaka till sin gamla lägenhet, andra inte. Det är inte säkert lägenheten är klar när prylarna är det men vi kör dit bohaget eller magasinerar det tills allt löst sig.

De som fått nytt permanent boende får förtur.

Först i slutet av sommaren kommer de första hyresgästerna att kunna flytta tillbaka till Blåbärsvägen. Ocabs personal har alltså gott om tid på sig.

Mer läsning

Annons