Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sova, äta, busa – sånt är hundlivet på dagis

/

Eddie är den perfekta dagis­valpen. Han stormtrivs med sina hundkompisar. Livet leker och det finns alltid något bus att upptäcka.

Annons

Eddie är sex månader och yorkshireterrier. En rätt liten kille och rätt liten ras med andra ord.

Men det har inte Eddie fattat. Hans bästa kompis på dagis är den betydligt större schäfervalpen Yoker.

När GD kommer på besök är lunchen och promenaderna avklarade. Eddie har sovit mest hela förmiddagen men nu vill han leka och Yoker är med på noterna. Problemet är bara att Yokers tassar är nästan lika stora som Eddies huvud. Tur att han är kvick den lille Eddie. Det blir några rundor i köket innan Eddie vill ta en paus. Det vill inte Yoker. Eddie har gömt sig under bordet och Yoker försöker krafsa fram honom. Eddie tittar nyfiken och lite retfullt på schäfervalpens tappra försök.

Rastplatsen, som hunddagiset heter, består av ett lekrum med liggplatser, ett kök och ett hörn med stora burar i anslutning till ett kombinerat vardagsrum/kontor.

I lekrummet delar några hundar korg med varandra medan andra, lite större hundar hittat sina liggplatser på madrasser och i soffor. De flesta hundar vill bara vila men en boxer gnäller konstant i sin bur. Han vill röja runt och leka men behöver varva ner ett tag.

Yoker har gett upp för en stund. Då passar Eddie på att försöka få fart på Selma som ligger i en korg men hon höjer bara på ett ögonlock och drar varnande upp överläppen en millimeter. Eddie backar lite men så skyndar han sig och puffar till henne igen och igen.

På morgnarna får Eddie vara i en box för att inte bli nedtrampad när de andra hundarna kommer. Han är lite som en Duracellkanin berättar personalen och eftersom han är så liten kan han komma till skada.

Men på eftermiddagarna är han med och utforskar världen. Han tar en tur till badrummet, nafsar lite i en sopborste, tuggar på en matta med sina vassa tänder, leker med ett blomblad och puttar på Nitro innan han sätter sig till ro under en söndergnagd stol och blinkar lite trött med ögonen.

Precis som alla andra hundar på hunddagiset är Eddie här eftersom hans matte och husse jobbar. Men att få dagisplats är ingen självklarhet. Rastplatsen på Södra Centralgatan har plats för ett 30-tal hundar. Det är fullt för det mesta och 50 hundar står i kö. Sedan 2010 har det varit köstopp.

– Många ringer och kollar om det finns plats innan de köper hund, berättar Anneli.

Valpar har förtur men det är viktigt att de hundar som ska gå på dagis passar in i gruppen och trivs. En bra dagishund ska enligt Anneli vara lekfull och gå ihop med andra hundar. En del hundar behöver tid på sig för att trivas.

Jenny och Anneli berättar om en hund som var blyg och lite osäker och hela tiden låg under en soffa men med tiden blev han mycket social. En annan hund var stressad och gnällde men lärde sig koppla av.

Rutiner är viktiga för att hundarna ska få lugn och ro. Några praktikanter tar Rastplatsen inte emot eftersom det gör hundarna oroliga. De hundar som vill vara ifred får vara det men kommer de och vill gosa så får de kärlek.

Rastplatsen har funnits i fem och ett halvt år. Sedan fyra år tillbaka är det Jenny Andersson och Anneli Olofsson som driver stället. De var båda arbetslösa innan de bestämde sig för att starta eget och ta över Rastplatsen.

Både Jenny och Anneli har levt med hundar sedan barnsben och Jenny är utbildad djurvårdare. Att driva hunddagis var alltså ett passande beslut även om det är krävande att vara egen företagare. De har till exempel inte kunnat ta ut en enda sjukdag på fyra år men på somrarna stänger de tre veckor varje år.

Trots att hunddagiset ligger i ett bostadshus fungerar det bra.

– Vi har mysiga kunder, härliga hundar och bra samarbete med grannarna. Hundarna får inte skälla när de är inne men det tar de igen när de kommer ut.

Tjejerna ångrar inte en sekund att de gick från arbetslöshet till egna företagare i hunddagisbranschen.

Klockan har passerat tre. Ytterdörren öppnas och in kommer Bengt Fröjdfeldt. Eddie känner genast igen husses röst och blir helt vild. Men Jenny kräver att han ska sitta stilla en liten stund innan han får gå till husse och Eddie lyder snällt. Det blir ett kärt återseende med blöta pussar men nu vill Eddie snabbt komma hem och försöker skynda på husse.

– När vi kommer hem leker han en stund innan han tvärslocknar, berättar husse.

Precis om ett barn med andra ord.

Mer läsning

Annons