Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spänd väntan i Gävle på krig

/
  • Foto: EMMA EDERYD Väntar på krig. Ismail Osman i Gävle följer utvecklingen i Irak minut för minut. Han hoppas och tror att det blir krig.

Minut för minut följer Ismail Osman utvecklingen i Irak. Han tror att det snart blir krig och hoppas att Saddam försvinner från makten.
Ismail Osman är född och uppvuxen i irakiska Kurdistan, i staden Arbil.

Annons
- Det var ständiga revolter. Irak är inte ett normalt land. Det skapades med våld efter första världskriget av engelsmännen som hade hittat olja. Kurder, shiamuslimer och araber tvångsrekryterades. De hade inget gemensamt och det blev oroligheter. Landet regerades med våld. Kom ihåg att ingen president har dött en naturlig död.

Ismail Osman flyttade till Bagdad för att gå tekniskt universitet i fyra år, mitt under det pågående kriget mot Iran.
- I Irak visste vi inte att det var krig. Irak hade västvärldens stöd och vi fick de förnödenheter vi behövde.
Men Ismail Osman såg vad som hände med landet och framför allt med kurderna som Saddam, samtidigt som Irankriget, förde krig emot. Ismail Osman gick med i Kurdistans folkparti med sympatier åt vänster.
- Vi förde en politisk kamp mot Saddam. Det har jag ägnat tio år av mitt liv. Nu kan jag skratta åt det men då hade vi inget val. Det var antingen med eller mot Saddam. Alternativet var att gå ut i krig och döda eller dödas. Vi hade radio- och tevestation och två tidningar och försökte skapa opinion.
Ismail Osman flyttade till norra delen av Irak där partiet hade sin bas.
- 1988 använde Saddam kemiska vapen mot oss. Jag klarade mig undan. 5 000 människor dog på bara några minuter. Attacken kom inte oväntat. Det var många attacker. Iranierna släppte in journalister för att dokumentera det som hände i Halabaja. 4 000 byar bombades i Kurdistan. Jag var själv i närheten många gånger.

Han visar bilder som engelska journalister tagit, bland annat från ett sjukhus Ismail Osman själv besökte. Några av bilderna visar grushögar efter bombade byar, andra visar skadade människor. Men de flesta bilder visar döda kvinnor och barn i groteskt förvridna ställningar. Spädbarn har dött i armarna på sina mödrar, andra barn har fallit ihop mitt under lek.
- Jag var rädd hela tiden men till slut blir man avtrubbad. Man vet inget annat liv. Jag tycker fortfarande inte om flygplan och helikoptrar. Landar det en helikopter här vid sjukhuset får jag omedelbart en känsla av att jag ska gömma mig.

Ismail Osman studerar heltid vid högskolan, är tolköversättare och SIFs representant på högskolan. Hans almanacka är fulltecknad.
- Det är som terapi. Har jag inte att göra börjar jag tänka och då är jag rädd för att bli deprimerad. Jag får leva med det här resten av mitt liv men försvinner Saddam kommer det nog att kännas lite lättare.
Ismail Osman följer händelseutvecklingen via internet, teve och kontakter i Kurdistan. Han säger att 99 procent av befolkningen vill ha bort Saddam Hussein till varje pris.
- Oppositionen klarar det inte, vi har försökt. Krig betyder död och elände men blir Saddam kvar fortsätter tyranneriet och han har söner som är värre än han själv. Ironiskt nog är de irakiska och kurdiska folkens intressen desamma som USAs. De som demonstrerar mot kriget har inte frågat irakierna. Jag tror inte på en fredlig lösning. Det största massförstörelsevapnet av alla är Saddam själv.

Moniqa Swälas
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons